Etappe 18 van Leiderdorp naar Wassenaar 21,6 kilometer 06 oktober 2018

S’morgens vroeg op pad gegaan met de fiets naar het station. Op dit tijdstip een mooie zonsopkomst en het beloofd goed weer te worden. Wel warm voor de tijd van het jaar in oktober. Beter dan de vorige wandeling met veel regen en kletsnat thuiskomen. Van te voren goed de route bekeken want het loopt niet zo optimaal als ik zou willen. Eerst naar station Alphen aan de Rijn om daar met een NS bus naar station Lammerschans gebracht te worden. Vervolgens daar bij de halte te wachten op de bus die mij naar het busstation “de Goede Herder” zal brengen. Maar het duurt nog zo’n 20 minuten voordat de bus komt. Inmiddels komt er een andere lijn die mij in de buurt kan afzetten van daar uit is het 10 minuten lopen. Inmiddels bij de halte staat aangegeven dat die bus waarop ik eerder stond te wachten met 1 minuut zal komen. Dus toch een meevaller vanmorgen.


De wandeling start voo mij bij de mooie kerk aan het water. Even goed op mijn kaartje kijken welke kant ik nu op moet. Een oudere dame op de fiets stopt even wijst mij de goede richting uit. Even later zie ik de bekende wit rode pijltjes weer.
De route loopt nu een groot gedeelte langs het water, de hoge Rijndijk. Een mooi stukje slingert zich naar Leiden toe.Onderweg langs een oude watertoren en een jachtwerf. voordat ik het in de gaten heb ben ik al in Leiden beland.
Slingerend door de binnenstad van Leiden waar nu ook een grote markt is snuif ik de heerlijke geuren van vers brood en fruit op. En nu met dit heerlijke weer is het lekker wandelen. Ik krijg bij een groente/fruitkraam nog een appel en mandarijn van de verkoper mee, ik bedank hem hier voor en al appel etend ga ik weer lekker verder op pad.
Ook kruist het marskramerpad zich hier met het Romeinse Limespad, een pad wat ik ook nog wil gaan lopen.

Langs de Pieterskerk waar een leuke uitleg gegeven wordt over rijke stinkerds. De precieze herkomst van de uitdrukking “stinkend rijk zijn” staat niet helemaal vast. Vaak wordt verwezen naar de begrafeniscultuur in de Middeleeuwen. Armere mensen zouden toen op het kerkhof zijn begraven, terwijl de rijken zich een mooie plaats in de kerk konden veroorloven. De graven van deze gefortuneerden, die zich direct onder de kerkvloer bevonden, waren vaak niet helemaal goed afgesloten, waardoor kwalijke dampen in de kerk zouden zijn blijven hangen. Volgens deze lezing werden zo de uitdrukkingen “rijke stinkerd” en “stinkend rijk zijn” geboren.
En zo zijn weer weer een hoop wijsheid rijker tijdens het wandelen.
Zo nog een paar mooie foto’s maken van Leiden voordat ik weer op pad ga naar de volgende bestemming. In de verte is de sterrenwacht van Leiden te zien.Leiden loop ik nu uit. Op naar weer een mooi stukje natuur en op zoek naar waar ik wat kan eten en drinken. Ook fijn is het dat er hier en daar aan watertappunten is gedacht.Inmiddels heb ik een lekker theehuis gevonden, ook nog aan de route. Het heet de tuin van de smid. Lekker een luie bank opgezocht en mij verwend met een kop koffie met wat lekkers erbij. Dit is een aanrader om een stop te maken. Vriendelijk personeel en de toiletten zijn keurig schoon. Buiten dat om kan je er ook lokale produkten kopen zoals honing en walnoten.


Buiten vind ik nog een mooie paddenstoel die op de foto moet. Apart met zo’n puntmutsje op.

De route gaat langs een breed kanaal en er varen veel plezierbootjes, zou dit komen door het mooie weer? Even later kom ik uit in Voorschoten en slinger ik door de straatjes richting landgoed De Horsten. Een mooi natuurgebied.
Bij de ingang blijkt het kaartautomaat stuk te zijn (dat scheelt weer 1 euro) en de beheerder komt naar de mensen toegelopen die achter mij staan. Zij blijken een hond te hebben en die zijn niet toegestaan op het landgoed. Dus helaas geen mooie foto’s voor deze man met zijn grote Joop van Tellingen camera. Waarna de man een beetje terleurgesteld wegloopt.
Anthurus archeri, beter bekend als de octopuszwam. Is erg zeldzaam.


Er staan wat mensen paddenstoelen te fotograferen en een kenner verteld dat er octopuszwammen staan, die erg zeldzaam zijn. Erg leuk om te zien.


Als ik het landgoed uitloop en weer aan de andere kant van het landgoed sta, staat er een rij mensen bij het kaartjesautomaat aan deze kant die het wel doet. Het begint nu erg druk te worden. Ik besluit nog vrienden te bellen die hier in Wassenaar wonen voor een kort bezoekje, maar deze zijn niet thuis helaas. Dan maar op zoek naar de dichts bijzijnde bushalte voor vandaag. Uiteindelijk gevonden op de Lange Kerkdam, en gelukkig hoef ik hier net lang te wachten (5 minuten) voor de bus komt. En het is de volgende keer weer makkelijk de route oppakken bij deze halte. Een mooie afsluiter van deze warme en mooie dag.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 17 van Rijnsaterwoude naar Leiderdorp 21 kilometer 22 september 2018

Vanmorgen vroeg op pad gegaan. Met de trein van Vleuten naar Woerden en dan 10 minuten later de trein naar Leiden op het zelfde perron. Op Alphen aan de Rijn bus 470 genomen om vervolgens zo’n 20 minuten later op bushalte Rijnsaterwoude te staan. Een stukje lopen naar het punt waar ik de vorige keer eindigde.

De route leidt over een dijk waar ik aan de rechterhand een grote plas zie.

Aan de andere kant staan 3 schattige kalveren in de wei die nieuwsgierig voorzichtig komen kijken. Blijven nog een beetje op afstand tot er 1 van hen het lef heeft om zich te laten aaien. En al snel ben ik dikke maatjes met hen. En nu zijn ze niet weg te krijgen meer. Misschien toch maar koeienfluisteraar gaan worden.


De route gaat linksaf over een boerenerf waar de schapen gemerkt worden, een grote rode stip op de rug en ze mogen daarna al blatend weer de stal in. Het pad wat ik op moet is wat blubberig en nat, aan het einde moet ik rechtsaf langs de spruitjes, uien en aardappelvelden. De route is hier wat onduidelijk aangegeven.
Ook nu is het een en al modder troep hier. Zoals je aan mijn schoenen ziet.

Verderop staan nog grote scheuten van de asperges in het veld.

Eindelijk na al het geglibber en geglij door de akkers lopend kom ik weer in bewoond gebied, het dorp Woubrugge.
Vervolgens blijft de route een groot deel langs het water de Wijde AA lopen. Een mooi stuk natuur, al hoewel er wel wat donkere wolkjes beginnen te ontstaan.

In de verte zit een witte reiger langs de waterkant. En ik mag mij prijzen dat het mij gelukt is om hem op de foto te zetten.


In de verte staan een paar molens. Het is een mooi stukje Nederland hier.
Een haventje waar de pleziervaartbootjes liggen, nu verlaten omdat het weer het niet toelaat om te gaan varen.

Inmiddels loop ik langs de kromme Does, een water wat kronkelt door het landschap. En nog steeds loop ik hier langs een dijk waar het begint te spetteren.

Bijna in Hoogmade, daar een restaurantje opgezocht om lekker even te pauzeren en te genieten van een welverdiende lunch in de Kromme Does. Om daarna het laatste stuk te gaan lopen.


Hoogmade nu weer voorbij, slingerend van paadjes door het dorpje en uiteindelijk uitkomend op een lange weg. Hier wat verkoop van pompoenen langs de weg. Er staan mooie boerderijen en het is een rustig weggetje met wat kronkeling door de Hollandse polders. In de verte staan 3 molens waarvan er 1 flink in beweging is.
De weg gaat nu over in een kade (de Ruige Kade) en inmiddels regent het redelijk hard zodat ik toch mijn paraplu moet gaan raadplegen. Eindelijk in Leiderdorp en nu is het echt noodweer aan het worden. Ik heb besloten om niet meer naar Leiden te gaan lopen, vooral omdat mijn schoenen het water niet leuk meer vinden.


Gelukkig is het busstation niet ver van de route, voordat echt het noodweer losbarst. Uiteindelijk in Zoeterwoude de bus kunnen nemen naar Alphen aan de Rijn.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 16 van Zevenhoven naar Rijnsaterwoude 12 kilometer 08 April 2018

Vanmorgen vroeg vanaf station Alphen aan de Rijn aangekomen, en mis ik net de bus naar Zevenhoven. Dat wordt een uurtje wachten op de volgende bus. Ik besluit maar een kop koffie te gaan halen op het station. En bij Arriva te informeren over de vertrektijden voor de volgende etappe. Inmiddels ben ik 40 minuten verder en ga bij de halte maar op het bankje zitten de resterende minuten afwachten. Inmiddels komt er een groep wandelaars aan die een NS dagtocht gaan doen. Inmiddels is de bus ook gearriveerd en kan ik lekker gaan zitten in de bus. Onderweg stapt er een grote groep jongens met bierblikjes in de bus en de chauffeur wijst hen erop dat het niet mag. Zij zijn met een vrijgezellendag bezig en de aanstaande bruidegom is verkleedt in een bierblik kostuum met een boek met opdrachten voor de dag mee. Luidruchtige lui op dit vroege tijdstip. Inmiddels ben ik in Zevenhoven bij de kerk aangekomen, het punt waar ik de vorige keer geeindigd ben.

Al snel ga ik naar landelijk gebied door enkele slingerende straatjes richting Noordeinde langs kassen en een dijk.


In Noordeinde besluit ik een kijkje te gaan nemen bij de Lourdesgrot. De pastoor van Noordeinde liet deze replica van de Lourdesgrot bouwen in 1913, toen twee van zijn huishoudsters te ziek waren om naar het Franse bedevaartsoord te gaan. Bij de Johannes de Doperkerk is ook een mooie stiltetuin aangelegd.

In het dorp is het open monumenten dag en een oud protestants kerkje is opengesteld. Het is toegankelijk en binnen wordt het verbouwd tot woning. De eigenaar heeft zo zijn eigen stijl met het restaureren. Wel mooi om te zien hoe het oude kerkorgel en oude elementen bewaard zijn gebleven.
Verderop gaat de weg weer over in landelijk gebied. Langs een dijk en watergebied, met de welbekende overstapjes over de hekken en schrikdraden. Om vervolgens langs een golfbaan te lopen en helaas geen balletjes kunnen vinden langs de weg.


Het volgende dorpje is Papeveer, zo ben je in het dorpje en zo loop je het dorpje weer uit.
De route loopt nu verder langs de Langeraarsche plassen. Een mooi en rustig gebied waar op de dijk nog wat nieuwsgierige schapen lopen. Er is er een die het waagt om dichtbij te komen en zich te laten aaien, die heeft lef. Tot er een wandelaar met hond aankomt en de pret is weer over helaas. De schapen maken zich uit de voeten en zoeken veilig onderkomen achter het schuilhok beneden aan de dijk.De route loopt nu langs de Leidsche vaart, een mooi stukje groen langs het water. Af en toe komen er bootjes langs.


Inmiddels is Rijnsaterwoude in de verte ook alweer in zicht.

En dan braaf zitten wachten op de bus, het lijkt op een onbekende vertraging in de eerste instantie maar dat valt gelukkig mee. Beter dan vanmorgen een uur wachten op de bus. Deze bus rijdt wat frequenter 2x per uur van en naar Schiphol.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 15 van Breukelen naar Zevenhoven 22 kilometer 04 Augustus 2018

Al vroeg van huis vertrokken richting Breukelen met een prima aansluiting. Om 07.15 uur al kunnen starten met wandelen. het beloofd een warme dag te gaan worden, dan is vroeg op pad gaan wel handig. Nu het nog koel is en een klein fris windje in de rug is het begin al goed.
Ik loop langs het van der Valk restaurant in Breukelen waar een flinke verbouwing bezig is. Alles staat in de steigers en van het ooit zo machtige met tierenlantijntjes versierde dak is nog weinig over. Alleen de glimmende dakpannen bewijzen nog de luxe kant van het restaurant.


Onder het viaduct door over een rotonde en dan de straat Galgerwaard in, het begin van een mooi stukje landschap. Nog heerlijk rustig en in de verte loopt een vrouw met haar honden.


Op de route ligt een trekpontje. Het gaat makkelijk om naar de overkant te komen. Je hoeft alleen maar aan het wiel te draaien en er komt al vooruitgang in.

Het valt mij wel op dat de vliegtuigen hier erg laag overkomen en heel in de verte is de controletoren van Schiphol te zien.

De route loop richting een mooie wipwatermolen die aan de andere kant van het water ligt. Deze is uit 1841 en staat er mooi bij. En het begint nu ook wat warmer te worden. Tijd voor een stopje om wat te drinken en eten. Er is gelukkig nog wat schaduw te vinden.
Inmiddels ben ik de provincie Utrecht uitgelopen en kom in de provincie Zuid Holland.

De route loopt nog steeds langs de vaart en uiteindelijk kom ik in Woerdens Verlaat aan. Bij de brug staat een brugwachtershuisje waar ik mijn water bij mag vullen. Ook mag er een sanitaire stop gemaakt worden. Tevens krijg ik nog een kop koffie aangeboden door de brugwachter. die neem ik in dank af want mijn laatste bakkie was vanmorgen vroeg bij het ontbijt.De route gaat langs een water genaamd de Kromme Mijdrecht, er zijn veel plezierjachten op het water te vinden. Het pad voert langs mooie plekjes en bramenstruiken.


Het dorp Noorden nadert, ik loop er omheen en ga op weg naar Zevenhoven zo’n 4 km verder. Omdat op zaterdag’s daar geen bus rijdt is het wel een lange wandeling een dorpje verder. En de lange weg er naar toe maakt het er niet fijner op. De zon is nu best wel warm en er is weinig te beleven op dit ellenlange pad. Ik besluit maar ondertussen af en toe afleiding te zoeken en de stappen te tellen die ik zet. Uiteindelijk in Zevenhoven aangekomen is het restaurantje gesloten en mis ik net de bus waardoor ik een uur moet wachten op de volgende bus. Gelukkig krijg ik bij de bakker in het dorp een lekker koud colaatje. En dan maar wachten op de volgende bus, die mij naar Alphen aan de Rijn brengt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 14 Hollandsche Rading naar Breukelen 17 Kilometer 07 April 2018

Vroeg begonnen met de etappe. Op deze mooie dag met veel zon en zo’n 17 graden heb ik deze etappe op zaterdag gelopen. Alleen wat problemen met het treinverkeer naar Hollandsche rading. Wat vertraging s’morgens vroeg kun je niet gebruiken. Het was echt om te genieten van de stilte s’morgens vroeg richting het weidegebied waar alles nog redelijk kaal en rustig is.
Ik verliet meteen het dorp en liep langs een rustige asfaltweg, weinig auto’s, maar wel wat fietsers in westelijke richting naar het plassengebied zo s’morgens vroeg.
Na ongeveer een kilometer lopen en dan naar links een zandpad op dat meteen weer naar rechts boog en dicht langs de asfaltweg liep. Ik dachten dat het hier rustig zou zijn, maar dat viel tegen met de krijsende vogels, voornamelijk meeuwen en eenden in een broedgebied die een plaatsje om te broeden aan het veroveren zijn. Zolang ze mijn jas niet onder poepen vind ik het wel goed zo.

Na enkele kilometers lopen was er een waterrijk gebied. Het was hier prachtig. Bij het Breukeleveense of Stille Plas was het bepaald niet stil. Er waren hier weer heel grote zwermen krijsende vogels. Bij Tienhoven liep ik langs een mooi schilderachtig gebied. Even later was daar ook de Trouwe Wachter, een molen die op een mooie plaats lag. Deze molen werd in de tweede wereldoorlog gebruikt om onderduikers te waarschuwen voor Duitsers. Als de wieken in een bepaalde stand stonden, wist je dat je je even niet moest laten zien.Voorbij Tienhoven liep ik wel een kilometer over een grasweg, waarna de Loosdrechtse Plassen in zicht kwamen. De route langs het fietspad, een stukje van de plas. En een voordeel hier is dat de toiletten ook vrij toegankelijk zijn buiten het zwemseizoen. Ook tevens een mooi moment om van de lunch te genieten met dit zonnetje. Zittend op de grote wegversperringsblokken.

Verderop de asperge versperring wat in de oorlog. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lagen tankversperringen op strategische plekken om voertuigen tegen te houden die uit onder water gezette gebieden kwamen. Deze versperringen kunnen verschillende uitvoeringen hebben. Hier gaat het om een aspergeversperring. Stukken spoorrails of andere stalen staven, werden schuin naar voren op een rij in de bodem verankerd in beton.

Daarna volgde en paar kilometer wandelen langs een fietspad, wat even wat minder aantrekkelijk was. Bij het voormalig fort Tienhoven ging het weer over in een graspad en wat later een heel smal paadje richting Breukelen.
Even buiten Breukelen voerde de route door het landgoed Gunterstein. Een smal slingerend pad van 1 kilometer door een strookje bos. Het leek nauwelijks onderhouden want er lagen veel omgevallen bomen over het pad. De natuur kan daar haar gang gaan.
Bij Breukelen gaat een stuk over de weg langs de Vecht. Druk, lawaaiig en vervelend. In Breukelen door het oude mooie drukke centrum van het plaatsje richting het Amsterdams Rijnkanaal. Daar de brug op om het kanaal over te steken. En vervolgens naar het station Breukelen waar ik een mooie aansluiting heb op de trein naar Woerden.Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 13 van Soesterduinen naar Hollandsche Rading 19 kilometer 27 Januari 2018

Vanochtend rond half 8 naar Utrecht station vertrokken om daar met de trein naar Soest te gaan. Het begin van een mooie dag. Niet al te koud weer, een vroeg ochtendzonnetje en een goed humeur. Een trein te vroeg genomen, waardoor ik bijna een uur moest wachten op lijn 575 in Soest Zuid, een klein buurtbusje die mij naar mijn startpunt zal brengen. Restaurant Soesterduinen waar ik de vorige keer geeindigd was.

Het was een kort ritje van zo’n 5 minuten, eigenlijk had ik dit makkelijk kunnen lopen achteraf bekeken. Muts op handschoenen aan en even kijken welke richting ik uit moet. Het is nog stil op de weg en de straat waar ik nu in loop daar staan de dure klasse auto’s geparkeerd en zo te zien is het de rijkere buurt hier… Aan het einde van de straat, een bospad in en zit ik weer lekker in een stuk bos.
Al gauw ben ik in natuurgebied de Lange Duinen belandt.


Wat mij wel opvalt hier is de hoeveelheid hondenpoep die er ligt, ondanks dat er netjes een bord staat met dat het netjes is als je de hondenpoep opruimt. Helaas zijn niet alle hondebezitters hier trouw aan, en dan maar uitkijken dat we niet in de poep trappen.
Ik loop bijna verkeerde kant uit omdat ik geen wit rode markering zie staan, en zie dan in mijn boekje dat ik de paaltjes met de blauwe kop moet volgen… het is nog vroeg, en goed lezen in je boekje is ook handig.


Verder lopend kruis ik een picknickbank en hier kruist ook het trekvogelpad. Verderop aan het einde van de bosrand loop ik richting een spoorweg overgang. Dit is een enkel spoor, toch even goed links en rechts kijken, ik heb het niet zo op spoorwegovergangen overlopen. Het is de spoorlijn van Den Dolder naar Baarn.

Aan de overkant van de spoorlijn ligt weer een mooi stuk bos. Het loopt helaas wel vlak langs de Willem Arntsz Hoeve. Een mooi Natuurgebied De Zoom, waar het lekker rustig lopen is. Ook een mooi heide gebied passeer ik.

Verderop is nog goed de schade van de storm van 18 januari te zien. Veel bomen ontworteld en er liggen hier ook veel losgewaaide dennentakken op de grond.

Een open vlakte in het bos, laat hier zien dat het gras nog mooi groen kan zijn in de winter. En even verderop zie ik een soort van een dammetje in een geul, waar eens het overtollige water mee werd afgevoerd.

In eens duikt er een grote golfbaan op de route op, het is de Lage Vuursche golfbaan. Hier is met stroomdraad de grens tussen bos en golfbaan afgezet zodat je niet zomaar op de golfbaan komt.

Verderop komt de weg uit op een grote provinciale weg, deze herken ik wel vanuit de auto als we naar onze tante in Soest reden. Het is een drukke weg, en de route zegt verderop over te steken bij een hectometerpaaltje. Het is lang wachten en druk om over te steken en toch lukt het. Een mooie villa aan de grote weg, daar loopt een pad achterlangs, met een bord verboden toegang maar wandelaars zijn welkom.

Weer in een mooi stuk bos aangekomen, en even lijkt het er op dat de zon zich weer laat zien. Paddestoelen die eens zo mooi stonden zijn nu een verdroogde smurrie geworden. bruin en half vergaan in de grond, geeft toch wel een beetje herfst gevoel hier. Verderop geeft het aangezicht van het bos een echt herfstgevoel met de bruine bladeren op de grond en de door de storm omgewaaide bomen.

Verderop zijn er bomen omgezaagd, en is alles netjes opgestapeld voor transport en verdere verwerking. Van de opgestapelde stammen zijn de ringen goed te tellen. Aan het einde van het bos duikt er ineens een prachtige oude boerderij op, hij is zo te zien gerestaureerd en heeft nog een orgineel bakhuisje er naast staan.


Eindelijk een punt voor koffie gevonden. Een boerderij met winkel die ook koffie verkopen. Aan de overzijde in de stal staat moederkoe met haar kalf rustig alles te bekijken. Zodra je dichterbij komt om een foto te maken, gaat zij beschermend voor haar kalfje staan. Dit zijn Jerseykoeien.Vanuit hier is het nog maar een klein stukje naar het eindpunt van vandaag. Weer een stuk bos door (trouwens erg lekker rustig). En vervolgens sta je dan vanuit een bos zomaar op het station van Hollandsche Rading. Alleen nu nog voorbij het station lopen, want er wordt gewerkt aan de weg hierboven en aan het spoor. Zodat je aangewezen bent op de NS bus. Maar dat duurt niet lang voordat die komt, en mij weer naar Utrecht Overvecht terug brengt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 12 van Amersfoort naar Soestduinen 13 kilometer 8 juli 2017

De foto’s geven een mooi beeld van deze wandeling van Amersfoort naar Soestduinen. Ik heb deze wandeling op 8 juli 2017 gelopen. Maar aan chronisch tijdgebrek heb ik deze wandeling helaas niet kunnen beschrijven omdat het al wat lang geleden is. Maar het mag de pret niet drukken om de mooie foto’s die zijn gemaakt tijdens deze wandeling.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 11 van Terschuur naar Amersfoort 21 kilometer 8 april 2017

Vanmorgen vroeg op pad gegaan, wel de trein te vroeg naar Amersfoort genomen. Daar aangekomen nog ruim 1 uur moeten wachten op de eerste bus naar Terschuur om 9.08 uur. Dan maar de tijd benutten om een kop koffie te drinken bij de Starbucke en op een goed plekje dat ik de bustijden in de gaten kan houden. Bus 102 is om deze tijd erg druk, flink gekakel het lijkt wel een kippenhok. Blij als ik er uitkan en in de stilte in Terschuur sta. Wat een rust. Even goed kijken op mijn routekaart welke kant ik uit moet. Ik heb een copie van de kaart bij mij omdat de route flink gewijzigd is en ik nog het oude boekje heb. Dank zij iemand op FB die de goede route heeft toegestuurd kan ik lekker aan de wandel gaan. De route is 8 km omgelegd.

Het begint al goed, ik moet een drukke weg over en langs een talud lopen, halverwege zou ik naar beneden moeten kunnen lopen via een paadje, maar het talud is doorgetrokken en ik loop toch maar netjes de weg af zie op de foto. Onderweg passeren diverse oude auto’s op weg naar een oldtimerdag in Barneveld. Een mooi gezicht alle auto’s blinkend en gepoetst over de weg in de zon.

De weg is lang en loopt langs de spoorlijn en regelmatig komen er stinkende tractoren met giertanks voorbij geraasd. Verderop loop ik een landgoed op “Landgoed Paradijs”. en loop langs een beekje de Esvelderbeek.

Het landschap wisselt zich mooi af in bosgebied en velden en heidegebied. Inmiddels komt de bereklauw aardig uit de sloot gekropen en groeit het als kool.

Hier en daar beginnen de bosbesjes te komen, prachtig groene struikjes in bosjes bij elkaar. De bosbesjes lijken met zuignapjes vast te zitten aan de struikjes. 

Overal poelen van water en modder, soms versperren ze de route en dan wordt het apenkooien en capriolen uithalen om er langs/ overheen te komen.

Een grote waterpoel in het gebied Het Paradijs. Heerlijk rustig lopen en genietend van alle heide en vogeltjes hier.Het gebied eindigt bij een parkeerplaats, daarna loop ik een laan in en loop ik richting een verkeersweg. Verderop loop ik langs een mooie oude boerderij waar de lammetjes en schapen buiten lopen. Het zijn nog kleine leuke spring in het velds en de kleur mag ook niet ontbreken. Zwart wit gevlekt en ze zien er erg schattig uit. Moeders houdt de kleintjes goed in de gaten als ik ze fotografeer.

Het tweede deel van het landgoed na de weg te zijn overgestoken is weer heel anders qua natuur. Meer kronkelwegen, beekjes en bruggetjes, maar zeker de moeite waard met lopen.  Inmiddels ben ik in Achterveld beland, met een omweg op de routekaart loop ik door een nieuw gebied wat waarschijnlijk ook voor de grote omleiding heeft gezorgd. Er is een nieuw stuk oever aangelegd en de beek is verplaatst zie ik. Dit stuk heet de Modderbeek. Het is een zandgebied wat nieuw aangelegd is. Aan het einde moet ik weer rechtsaf waarna ik het dorp Achterveld inloop. 

Net om de hoek bij de kerk ligt het verzorgingshuis St Joseph. Wat ik weet is dat mijn overgrootmoeder hier haar laatste dagen in 1963 heeft gesleten. Inmiddels is er op de plek een nieuw huis gebouwd. Een klein stukje verderop staat de viskraam.. Ik kan niet kiezen tussen het restaurantje om een kop soep te eten of vis. Uiteindelijk is het een heerlijke haring met uitjes geworden bij de viskraam. 

Aan het einde van de weg zie ik dit schattige boerderijtje staan, het is zonde dat er een groot huis aan de achterzijde aan vast is gebouwd.

Op weg naar Stoutenburg door een prachtig laantje. Een mooi natuurgebied met de Barneveldse Beek. Hier zit je ook vlakbij het station Hoevelaken. 

Het kasteel Stoutenburg. Ik was op zoek naar het theehuis, maar helaas werd het slecht aangegeven waardoor ik er voorbij ben gelopen. Het landgoed is mooi onderhouden hier.

Verderop staan de velden vol met bosjes Pinksterbloemen. Een mooi gezicht in de nieuw aangeplante boomgaard.

In de verte is de skyline van Amersfoort al te zien. Ik loop vandaag tot Randenbroek om vanaf daar weer richting huis te gaan.

Een erg hobbelig pad wat niet echt lekker loopt, de keien liggen schots en scheef. Voel dat mijn voeten nu gaan opspelen. Mijn wandeling eindigt vandaag in Randenbroek, dan kan ik het de volgende keer combineren met bezoek aan familie wat verderop in Amersfoort woont en vandaar uit de route weer vervolgen naar de binnenstad.

 

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 10 van Stroe naar Terschuur, 27,5 kilometer 25 maart 2017

Vanmorgen vroeg op pad gegaan, op weg naar Ede Wageningen treinstation. vandaar met bus 107 naar Stroe. Helaas gaat de bus maar 1x per uur op zaterdag. Maar op Utrecht CS kon ik op het nippertje de trein om 24 pakken waardoor ik een half uur eerder aankom op Ede Wageningen. Heb hier ruim een half uur gewacht in het heerlijke ochtendzonnetje. Om 8.21 uur vertrekt lijn 107 naar Stroe en om 9.00 uur kan ik starten vanaf bushalte de drie Musketiers in Stroe. het is even zoeken waar ik de laatste keer geeindigd was. Ik heb namelijk niet zo’n goed richtingsgevoel… De halte is gelukkig in de buurt van mijn startpunt de tolnegenweg, alleen had ik het straatnaambordje over het hoofd gezien. Tja het is nog vroeg in de ochtend. 

Al snel ben ik het dorpje Stroe uit, genietend van het zonnetje en de vogeltjes die zich duidelijk laten horen. Voorbij de sportvelden waar de kinderen druk aan het voetballen zijn en de vaders met auto’s luid toeterend weg rijden hoop ik dat het straks wat rustiger op de weg zal worden.Langzaamaan komen de uitgebloeide heidevelden in zicht, met op de achtergrond de bossen waar ik straks door heen zal gaan lopen. De zon schijnt mooi op de heide, waardoor het lijkt alsof er een zilveren glans overheen ligt. Inmiddels het richtingspaaltje gevonden. Het teken dat ik hier rechtsaf moet, het begin van een groot stuk bos (Stroesche).

Het bos oogt nog wat kaal, maar hier en daar komen toch al wat groene sprietjes uit de grond. Nieuwe jonge scheuten van de bomen en hier en daar van de eikels een kiem die zich geworteld heeft. En verderop vind ik een vogelbadplaats waaruit snel een merel nog weg vliegt.Helaas op sommige punten is er geen markering aangebracht, en gebeurt het gene waarop ik  niet gehoopt had, ik loop verkeerd en kom overstekend over de verkeerde weg in een woonwijk uit en langs defensie gebouw.  Gelukkig is er een stel die mij weer het goede pad wijst, alleen ben ik 2 km te ver gelopen en ben de verkeerde weg overgestoken. Dus weer terug naar het punt waar de laatste markering stond en vandaar uit weer de goede weg op. Dus de wandeling wordt niet 27,5 km maar 2 extra. Even hoor ik geritsel van blaadjes en zie een klein holletje met een klein schattig kopje van een veldmuisje die druk is met zijn dingetjes. Hij duikt snel weer weg . Ik besluit even te wachten en gelukkig komt ie weer naar boven en kan ik snel deze foto maken. Verder lopend door het Speulder en Sprielbos loop ik langs een grote plas water en zompige grond. Er zijn hier veel broedgebieden.

Verderop is er heel wat hout gekapt wat opgestapeld is. Ik probeer de ringen te tellen van een boomstam en kom tot de conclusie dat de boom meer dan 75 ringen heeft. Er liggen boomstammen van meer dan 70 cm doorsnede tussen. Alles netjes op maat gesorteerd, en het ruikt naar vers gezaagd hout hier. Verderop komt er weer een mooi stuk heidegebied en daar staat een tafel met bankje. Ik besluit om hier mijn lunchpauze te gaan houden. Als de zon hier over de heide schijnt is het net alsof alles in bloei staat.

Verder lopend door de heidevelden, ik zit nu in natuurgebied Boeschoten staat er een grote schaapskooi. Hier loop ik met de bocht mee naar links en in de beschrijving staat dat er een bospad na 25 meter aan de rechterkant moet liggen. Ik loop natuurlijk weer veel te ver, en moet weer ongeveer 500 meter terug lopen. Er staat namelijk heel onduidelijk een wit streepje op de boom getekend. Op deze route is de markering erg slecht aangegeven.

Gelukkig loop ik verder goed en inmiddels is het aardig warm geworden met een klein beetje wind is het heerlijk om te wandelen. Verderop loop ik het mooie stukje bos uit en ruik inmiddels een mestlucht. Een mooie oude boerderij staat langs de weg en de bocht om lopend snap ik waar de mestlucht vandaan kwam. Er ligt een grote pensionstalling voor paarden. De mest ligt langs het bospad en ook is het een blubberig  pad vanwege de paarden die daar regelmatig lopen. Ik zie hier de markering over het hoofd, staat ook onduidelijk aangegeven aan de achterkant van de boom. Inmiddels ben ik de bosgrond waarover ik loop aardig zat aan het worden. Ik begin mijn voeten een beetje te voelen. Met name het gedeelte van mijn hakken. Op weg naar Veenhuizerveld, een dorpje waarvan ik nog nooit heb gehoord, de boerderijen liggen verspreid door het veld, volgens mij is het een gehucht. Verderop kom ik een andere wandelaar tegen die ook het marskramerpad loopt. Een fransman Pierre, hij is vanochtend gestart in Harskamp en loopt nu ook tot Terschuur. Hij heeft er flink de pas in en houdt regelmatig een grote pauze en maakt gebruik van zijn ipad met navigatie. Ik loop liever door zodat ik straks op tijd de bus kan halen die 1x per uur gaat. De route loopt nu door de Appelsche heide waar een groot heidegebied ligt met kronkelwegen door de heide. Het landschap wisselt nu af met heidevelden, boerenlandweggetjes en bossen. Op een groot bord staat vermeld dat hier gewerkt wordt om de heidevelden te behouden. Even verderop ligt het gehucht Appel. Een paar huizen en een bushalte. Op het busbordje staat dat de bus alleen op maandag tot vrijdag rijdt. Een scholieren lijn.. jammer.   Er loopt een boerenpad naar de grote weg. In de verte is de kerk al te zien van Terschuur, en inmiddels beginnen mijn voeten aardig te protesteren na bijna 30 km. Ik zet braaf door en elke meter voel ik de blaren opspelen. Om 16.21 kan ik eindelijk de bus naar Amersfoort nemen. Het is een lange dag geweest maar wel 27,5 km verder. En 2 blaren ter grootte van een euromunt rijker.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Etappe 9 van Hoenderloo naar Stroe, 25 kilometer 26 september 2015

De ochtend begon al vroeg met de mooie zonnebloemen langs de weg

img_8328

img_8329Hier kruist het marskramerpad met het trekvogelpad

img_8330

img_8331De mooie dauw in de ochtend

img_8332

img_8336

img_8337

img_8338

img_8341

img_8344De Hoog Buurlosche heide en zandvelden

img_8345

img_8350

img_8354Door de heide en grasgebieden van Kootwijkerbovenbosch.

img_8355

img_8357In de verte Radio Kootwijk wat boven de bossen uitsteekt

img_8359

img_8360Soms zijn de wegen erg lang maar de omgeving schitterend

img_8361

img_8362

img_8363

img_8365

img_8364

img_8367Een schaapskooi in de buurt van Hoog Buurlo

img_8366

img_8370

img_8371

img_8372

img_8374Natuurgebied hoog Buurlosche heide

img_8373

img_8375

img_8378

img_8377 De eerste paddenstoelen beginnen weer boven de grond te komen

 

img_8380jaaah!! ik heb mijn favoriete paddenstoel gevonden staat er erg mooi bij.

img_8379

img_8384

img_8383

 

img_8385

img_8388

img_8387

img_8386

img_8390

img_8389

img_8394

img_8393

img_8392

img_8391

img_8395 Even pauze en time out met een lekker bakje koffie omgeven door de wespen.

img_8396

img_8397

img_8399

img_8398

img_8403

img_8402

img_8401

img_8400

img_8404 De bushalte is in jaren 60 stijl, met jaren 60 muziek wat uit de boxen komt.

img_8405

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen