Etappe 17 van Rijnsaterwoude naar Leiderdorp 21 kilometer 22 september 2018

Vanmorgen vroeg op pad gegaan. Met de trein van Vleuten naar Woerden en dan 10 minuten later de trein naar Leiden op het zelfde perron. Op Alphen aan de Rijn bus 470 genomen om vervolgens zo’n 20 minuten later op bushalte Rijnsaterwoude te staan. Een stukje lopen naar het punt waar ik de vorige keer eindigde.

De route leidt over een dijk waar ik aan de rechterhand een grote plas zie.

Aan de andere kant staan 3 schattige kalveren in de wei die nieuwsgierig voorzichtig komen kijken. Blijven nog een beetje op afstand tot er 1 van hen het lef heeft om zich te laten aaien. En al snel ben ik dikke maatjes met hen. En nu zijn ze niet weg te krijgen meer. Misschien toch maar koeienfluisteraar gaan worden.


De route gaat linksaf over een boerenerf waar de schapen gemerkt worden, een grote rode stip op de rug en ze mogen daarna al blatend weer de stal in. Het pad wat ik op moet is wat blubberig en nat, aan het einde moet ik rechtsaf langs de spruitjes, uien en aardappelvelden. De route is hier wat onduidelijk aangegeven.
Ook nu is het een en al modder troep hier. Zoals je aan mijn schoenen ziet.

Verderop staan nog grote scheuten van de asperges in het veld.

Eindelijk na al het geglibber en geglij door de akkers lopend kom ik weer in bewoond gebied, het dorp Woubrugge.
Vervolgens blijft de route een groot deel langs het water de Wijde AA lopen. Een mooi stuk natuur, al hoewel er wel wat donkere wolkjes beginnen te ontstaan.

In de verte zit een witte reiger langs de waterkant. En ik mag mij prijzen dat het mij gelukt is om hem op de foto te zetten.


In de verte staan een paar molens. Het is een mooi stukje Nederland hier.
Een haventje waar de pleziervaartbootjes liggen, nu verlaten omdat het weer het niet toelaat om te gaan varen.

Inmiddels loop ik langs de kromme Does, een water wat kronkelt door het landschap. En nog steeds loop ik hier langs een dijk waar het begint te spetteren.

Bijna in Hoogmade, daar een restaurantje opgezocht om lekker even te pauzeren en te genieten van een welverdiende lunch in de Kromme Does. Om daarna het laatste stuk te gaan lopen.


Hoogmade nu weer voorbij, slingerend van paadjes door het dorpje en uiteindelijk uitkomend op een lange weg. Hier wat verkoop van pompoenen langs de weg. Er staan mooie boerderijen en het is een rustig weggetje met wat kronkeling door de Hollandse polders. In de verte staan 3 molens waarvan er 1 flink in beweging is.
De weg gaat nu over in een kade (de Ruige Kade) en inmiddels regent het redelijk hard zodat ik toch mijn paraplu moet gaan raadplegen. Eindelijk in Leiderdorp en nu is het echt noodweer aan het worden. Ik heb besloten om niet meer naar Leiden te gaan lopen, vooral omdat mijn schoenen het water niet leuk meer vinden.


Gelukkig is het busstation niet ver van de route, voordat echt het noodweer losbarst. Uiteindelijk in Zoeterwoude de bus kunnen nemen naar Alphen aan de Rijn.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *