Etappe 18 van Leiderdorp naar Wassenaar 21,6 kilometer 06 oktober 2018

S’morgens vroeg op pad gegaan met de fiets naar het station. Op dit tijdstip een mooie zonsopkomst en het beloofd goed weer te worden. Wel warm voor de tijd van het jaar in oktober. Beter dan de vorige wandeling met veel regen en kletsnat thuiskomen. Van te voren goed de route bekeken want het loopt niet zo optimaal als ik zou willen. Eerst naar station Alphen aan de Rijn om daar met een NS bus naar station Lammerschans gebracht te worden. Vervolgens daar bij de halte te wachten op de bus die mij naar het busstation “de Goede Herder” zal brengen. Maar het duurt nog zo’n 20 minuten voordat de bus komt. Inmiddels komt er een andere lijn die mij in de buurt kan afzetten van daar uit is het 10 minuten lopen. Inmiddels bij de halte staat aangegeven dat die bus waarop ik eerder stond te wachten met 1 minuut zal komen. Dus toch een meevaller vanmorgen.


De wandeling start voo mij bij de mooie kerk aan het water. Even goed op mijn kaartje kijken welke kant ik nu op moet. Een oudere dame op de fiets stopt even wijst mij de goede richting uit. Even later zie ik de bekende wit rode pijltjes weer.
De route loopt nu een groot gedeelte langs het water, de hoge Rijndijk. Een mooi stukje slingert zich naar Leiden toe.Onderweg langs een oude watertoren en een jachtwerf. voordat ik het in de gaten heb ben ik al in Leiden beland.
Slingerend door de binnenstad van Leiden waar nu ook een grote markt is snuif ik de heerlijke geuren van vers brood en fruit op. En nu met dit heerlijke weer is het lekker wandelen. Ik krijg bij een groente/fruitkraam nog een appel en mandarijn van de verkoper mee, ik bedank hem hier voor en al appel etend ga ik weer lekker verder op pad.
Ook kruist het marskramerpad zich hier met het Romeinse Limespad, een pad wat ik ook nog wil gaan lopen.

Langs de Pieterskerk waar een leuke uitleg gegeven wordt over rijke stinkerds. De precieze herkomst van de uitdrukking “stinkend rijk zijn” staat niet helemaal vast. Vaak wordt verwezen naar de begrafeniscultuur in de Middeleeuwen. Armere mensen zouden toen op het kerkhof zijn begraven, terwijl de rijken zich een mooie plaats in de kerk konden veroorloven. De graven van deze gefortuneerden, die zich direct onder de kerkvloer bevonden, waren vaak niet helemaal goed afgesloten, waardoor kwalijke dampen in de kerk zouden zijn blijven hangen. Volgens deze lezing werden zo de uitdrukkingen “rijke stinkerd” en “stinkend rijk zijn” geboren.
En zo zijn weer weer een hoop wijsheid rijker tijdens het wandelen.
Zo nog een paar mooie foto’s maken van Leiden voordat ik weer op pad ga naar de volgende bestemming. In de verte is de sterrenwacht van Leiden te zien.Leiden loop ik nu uit. Op naar weer een mooi stukje natuur en op zoek naar waar ik wat kan eten en drinken. Ook fijn is het dat er hier en daar aan watertappunten is gedacht.Inmiddels heb ik een lekker theehuis gevonden, ook nog aan de route. Het heet de tuin van de smid. Lekker een luie bank opgezocht en mij verwend met een kop koffie met wat lekkers erbij. Dit is een aanrader om een stop te maken. Vriendelijk personeel en de toiletten zijn keurig schoon. Buiten dat om kan je er ook lokale produkten kopen zoals honing en walnoten.


Buiten vind ik nog een mooie paddenstoel die op de foto moet. Apart met zo’n puntmutsje op.

De route gaat langs een breed kanaal en er varen veel plezierbootjes, zou dit komen door het mooie weer? Even later kom ik uit in Voorschoten en slinger ik door de straatjes richting landgoed De Horsten. Een mooi natuurgebied.
Bij de ingang blijkt het kaartautomaat stuk te zijn (dat scheelt weer 1 euro) en de beheerder komt naar de mensen toegelopen die achter mij staan. Zij blijken een hond te hebben en die zijn niet toegestaan op het landgoed. Dus helaas geen mooie foto’s voor deze man met zijn grote Joop van Tellingen camera. Waarna de man een beetje terleurgesteld wegloopt.
Anthurus archeri, beter bekend als de octopuszwam. Is erg zeldzaam.


Er staan wat mensen paddenstoelen te fotograferen en een kenner verteld dat er octopuszwammen staan, die erg zeldzaam zijn. Erg leuk om te zien.


Als ik het landgoed uitloop en weer aan de andere kant van het landgoed sta, staat er een rij mensen bij het kaartjesautomaat aan deze kant die het wel doet. Het begint nu erg druk te worden. Ik besluit nog vrienden te bellen die hier in Wassenaar wonen voor een kort bezoekje, maar deze zijn niet thuis helaas. Dan maar op zoek naar de dichts bijzijnde bushalte voor vandaag. Uiteindelijk gevonden op de Lange Kerkdam, en gelukkig hoef ik hier net lang te wachten (5 minuten) voor de bus komt. En het is de volgende keer weer makkelijk de route oppakken bij deze halte. Een mooie afsluiter van deze warme en mooie dag.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *