Etappe 1 van Bad Bentheim (Duitsland) naar Oldenzaal, 26 kilometer 25 oktober 2013

Op 25 oktober 2013 ben ik begonnen aan het Marskramerpad. Dit is een wandelpad van 360 km. Het pad begint in Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland. Het pad eindigt in Scheveningen aan zee bij het Kurhaus.

Het was vroeg vertrekken vanaf Utrecht CS, en begon al meteen met een krappe overstap op Hilversum mijn trein kwam te laat en ik kon nog op het nippertje de trein naar Amersfoort halen. Om 7.25 uur vertrekt de ICE naar Berlijn en deze moet ik nemen om in Bad Bentheim te komen. Ik heb gelukkig al een kaartje gekocht dus dat hoeft nu niet meer geregeld te worden. Het weer is mooi, een lekker zonnetje en het duurt maar vijf kwartier.
IMG_6129

IMG_6130

IMG_6131

Op het station aangekomen moet ik er even aan wennen dat ik nu in Duitsland ben. Het is dan wel in het grensgebied Nedersaksen, maar de bordjes die de route aangeven zijn allemaal in het Duits. Het startpunt ligt in het centrum van de stad. Bij het kasteel Bentheim. Een groot kasteel staat ineens voor mijn neus. Het is even wennen omdat de markering nu anders is dan het Pieterpad een kruis met een zwarte T. Maar zodra ik over de grens ben dan veranderd dit weer in de bekende rood/ witte markering.

Ik blijf even stilstaan bij het grote kasteel. Het is nog dicht omdat het vroeg in de ochtend is. Het is nog erg rustig op straat voor een vrijdag.

IMG_6132

IMG_6133

IMG_6134

IMG_6136

IMG_6139

IMG_6141

De binnenplaats van het kasteel is erg groot. Het ligt op een heuvel. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Doordat het zo lekker rustig is, kan ik hier goed fotograferen. Het steensoort waarvan dit kasteel is gebouwd is het Bentheimer zandsteen. Ook de Utrechtse Domkerk is opgebouwd uit dit steen.

IMG_6142

IMG_6144

Het is een steile weg naar beneden. Na wat kronkelingen kom ik op een grote verkeersweg en ga richting Gildehaus. Een kleine plaats wat onder de provincie Bad Bentheim valt.

IMG_6151

IMG_6145

IMG_6148

In het bos zie ik de markering al van dit pad. Het is makkelijk te volgen en ook goed aangegeven onderweg. Een groot deel door het  bos in de mooie herfsttinten. Hier en daar zijn de paddestoelen al te zien.

IMG_6146

IMG_6149

Het bos uitgelopen en plotseling sta je in de weilanden op de grens met Nederland. Het begint nu een beetje te regenen. Niet veel maar de paraplu die ik bij mij heb kan nu goed zijn dienst doen.

IMG_6150

IMG_6152

Onderweg kom ik de duitse variant van onze ANWB paddestoelen tegen. Nu is het duidelijk welke kant Nederland ligt. Als je aan het lopen ben, dan ben ik nog wel eens mijn richtings gevoel kwijt.  Ik loop nu over een lange weg tussen de weilanden door. Onderweg kom ik een bordje tegen met Jupiter. Het lijkt op een onderzoek wat gedaan wordt voor de maanstanden.

IMG_6154

IMG_6155

IMG_6153

IMG_6156

IMG_6158

IMG_6160

IMG_6161

IMG_6162

Ik ben nu aangekomen in het dorpje Gildehaus. En zo ik er ben, zo snel ben ik er ook weer doorheen gelopen. Het dorp heeft een molen De Oostmolen ligt voorbij het dorp Gildehaus, dat deel uitmaakt van de gemeente Bad Bentheim. Er wordt nog regelmatig graan gemalen door vrijwillige molenaars. De molen was helaas gesloten vandaag. Anders had ik er graag een kijkje genomen. Het regent nog steeds zachtjes maar de lucht trekt alweer helder. Ik loop nu weer door een stukje bos en zie aan mijn linkerhand een deel van een oude molen staan. Dit is een kleine expositie ruimte van iemand en… helaas ook gesloten vandaag.

IMG_6167

IMG_6168

IMG_6169

De weg vervolgt zich nu naar de Nederlandse grens. Een oude spoorlijn kruist mijn pad. Ik probeer te ontdekken welke lijn dit moet zijn geweest. Even op internet gekeken en het is een spoorlijn van vroeger. Jaren geleden liep er een spoorlijn van Gronau naar Bad Bentheim via Driland, Achterberg en Gildehaus. De Bentheimer Kreisbahn. De lijn werd aangelegd rond 1908 toen de textielindustrie in Gronau nog van groot belang was. Er was rondom Gronau veel spoorvervoer. Toen de textielindustrie eind jaren 70 aan belangrijkheid verloor betekende dat ook de teloorgang van de 19 km lange spoorlijn naar Bad Bentheim. Het deel Gronau-Achterberg (tot km10,2) werd in 1984 opgebroken. Het resterende deel, Achterberg-Bad Bentheim, bleef liggen om dienst te doen voor het legerdepot in de buurt, daarvoor werd er in 1986 vanaf Achterberg een nieuw spoor aangelegd naar het depot. Enkele malen per jaar vindt er goederenvervoer plaats naar het depot, dat wordt bedient door de Bentheimer Eidenbahn. Het passagiervervoer op deze lijn werd in 1965 gestaakt.

IMG_6170

IMG_6171

Inmiddels zit ik op Nederlands grondgebied en schiet de wandeling al lekker op. Het is nu droog en ik geniet lekker van de natuur en een broodje uit mijn rugtas.  Het is nog 11 km naar Oldenzaal.

IMG_6173

IMG_6175

De naam Handelsweg is gekozen omdat zowel de Nederlandse marskramers als de Duitse Tödden (Nederlands:Teuten) handelaren waren. De route is in twee richtingen gemarkeerd van Osnabrück naar Deventer. De Handelsweg maakt deel uit van de Europese wandelroute, die vanaf de Pools-Litouwse grens via Polen en Duitsland naar Den Haag in Nederland loopt. In Osnabrück wordt de Handelsweg voorafgegaan door de Wittekindweg, in Deventer wordt de Handelsweg gevolgd door het Marskramerpad.

IMG_6176

IMG_6177

Inmiddels ga ik een water over via een brug, dit is de Dinkel.  En komen de nederlandse markeringen voor het pad ook weer in zicht. Eindelijk, want ik begin de zwarte markeringen aardig zat te worden.

IMG_6179

IMG_6180

IMG_6182

Op de route ligt ook nog een boerderijwinkel. Hier koop ik nog een lekker stukje kaas voor thuis. Inmiddels ben ik al bijna in Oldenzaal. En heb er bijna een etappe van 26 KM opzitten. Het lopen ging soepel vandaag. Geen blaren gelopen, en het gevoel hebben van nog een aantal km te willen lopen.

IMG_6181

IMG_6184

IMG_6185

En bij het station eindigt mijn etappe voor vandaag. Nu op naar huis.  Met wel wat problemen op het spoor als beloning voor vandaag.  Geen treinverkeer van en naar zwolle. Een station (Oldenzaal) wat gesloten blijkt te zijn. Met de bus dan maar naar Almelo. Daar vandaan naar Zwolle omdat er een aanrijding met een persoon is is er ook geen treinverkeer naar apeldoorn mogelijk. Dus er is maar 1 mogelijkheid gewoon rustig wachten tot er een trein gaat. Dat wordt laat eten vanavond. Maar deze wandeling neemt niemand mij meer af vandaag.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Etappe 1 van Bad Bentheim (Duitsland) naar Oldenzaal, 26 kilometer 25 oktober 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *