Etappe 5 van Holten naar Lettele, 21 kilometer 10 oktober 2014

Zoals gewoonlijk weer vroeg van huis. Met de bus naar station Utrecht en daar de trein naar Amersfoort. Het is nog donker buiten dus maar een beetje doezelen in de trein. Op Amersfoort hoef ik niet lang te wachten op de trein naar Apeldoorn. Op Apeldoorn komt de eerste trein naar Holten om 8.21 uur. Dus een mooie aansluiting, doordat ik een trein eerder had op Amersfoort hoef ik maar zo’n 10 minuten te wachten. Een oude gele stoptrein waarvan de raampjes nog open geschoven konden worden. Dit heeft zijn voordelen dat ik de vroege ochtendzon kan fotograferen.
IMG_7005

IMG_7008

IMG_7010
Op station Holten aangekomen krijg ik een lekker zonnetje mee als kadootje van moeder natuur, schijnend over de velden.
IMG_7011
Eerst lopen naar het punt waar ik de vorige keer ben geeindigd, de kruising tussen pieterpad en marskramerpad.
IMG_7012
De natuur begint al te veranderen hier, de bomen in het bos nemen de herfstkleuren aan en de beukenootjes zijn overal te vinden. Helaas al leeggesnoept door de dieren. Ik zie een eekhoorn de boom in vluchten, een mooie bruine slanke eekhoorn. Helaas te snel voor ik de foto kan maken is hij al nergens meer te bekennen. IMG_7013 Ik kom de eerste paddestoelen al tegen, de grote sponszwam. Verder zijn er paddestoelen te zien die de mooie paddestoelenkleur al voorbij zijn en op een hoopje drab lijken met letterlijk schimmel op het dak. De eerste vossebessen kom ik ook weer tegen. Ik twijfel of het geen bosbessen zijn, maar de bessen zijn groter en roder dan de bosbes. Dit is de tweede keer dat ze vruchten geven van het jaar hoor ik van mensen die in het heidegebied bezig zijn met “onkruid” weghalen. Om te voorkomen dat de heide gaat verstikken.
IMG_7014
IMG_7015
IMG_7016
IMG_7017
Het is hier een mooie afwisseling van heidegebied met bosgebied. Het zonnetje schijnt mooi over de heidevelden waardoor het een schilderij achtig plaatje wordt.Het landschap wisselt zich in deze etappe ook mooi af met velden, weilanden en boerderijen. Onderweg langs de sloten zie ik regelmatig mooie bloemen staan.
IMG_7018
IMG_7030
Ik wilde hem fotograferen, maar waarschijnlijk heb ik verkeerd gefocust. Het is het vlasbekje, ook wel bekend onder de naam linaria Vulgaris. Heb ik even opgezocht op internet thuis. Zo wordt de kennis van de natuur ook nog een beetje vergroot.

De wandelpaden wisselen zich af van boerenwegen, bospaden en zandweggetjes. Plotseling zie ik aan de linkerkant van een zandweg een enorme grote paddestoel staan. Geen ANWB paddestoel, maar een prachtige bruine paddestoel, die mijn verbazing wekte van de grootte. De steel was net zo lang als mijn wandelboekje en de doorsnede van de bovenkant bijna de grootte van mijn boekje. Ik had helaas geen centimeter bij mij dus dan maar op deze manier opmeten. Dit is de grootste paddestoel die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Hoogte 21 centimeter en doorsnede van de hoed 17,5 centimeter.
IMG_7022

IMG_7023

IMG_7025

Ik loop weer verder over een smalle weg en er staat een kist appels langs de weg waar je appels uit mag meenemen om op te eten. Het is een oud soort vertelt de dame die in haar tuin aan het werk is. De Groninger kroon. Nooit van gehoord, al ben ik dochter van een fruitteler. Vanavond maar eens aan pa vragen. Ik ben benieuwd hoe deze zal smaken, en berg hem zuinig op in mijn rugtas. Weer verder op pad. De weg gaat weer een bosgebied in, het ruikt lekker naar dennengeur en de zoete lucht van de bomen. Verderop kom ik drie tamme kastanjebomen tegen en er liggen er een hoop onder. Ik raap lekker een zakje vol en bedenk mij wat ik er mee kan maken. Poffen, puree of iets anders, ik zie het thuis wel. (heb ze achteraf thuis weggedaan, er zat een wurmpie in die had meer trek dan ons hahaha)
IMG_7026
De weg gaat over in een weg die ik volg en op een gegeven moment onder een weg door. Daar via een trap weer naar boven en ik loop langs een oude bosschool in Espelo. IMG_7027
IMG_7028 over het speelterrein achter de school loopt de route weer het bos in.
IMG_7029
IMG_7031
Dan lijkt het erop dat Okkebroek in zicht komt, en ook Lettele staat op de ANWB paddestoel al aangegeven. Het begint nu zachtjes ook te spetteren, maar doordat ik beschut door het bos loop merk ik daar weinig van. In okkebroek loop ik langs een museumpje van oude motoren, de deuren zijn geopend en ik besluit om even binnen te kijken. Ik heb niet veel met motoren en brommers, maar wel even erg leuk om te zien. De eigenaar van het museum laat zijn oudste Harley met trots zien uit 1920. Verder heeft deze man een enorme collectie oudjes staan.
IMG_7033
IMG_7035

Weer verder voor het laatste stukje naar Lettele. Onderweg de pompoenverkoop aan huis. Ik zie een mooie grote pompoen. Hij staat voor nog geen 5 euro te koop. Maar mij zie je niet slepen met dat ding en vooral niet ook nog met de trein.
IMG_7036

IMG_7037
IMG_7038

IMG_7039

IMG_7041

IMG_7042

Het laatste stukje lopen en dan ben ik in Lettele. Ik hoop dat ik de bus nog haal, want die gaat maar 1x per uur. gelukkig hoef ik maar een kwartiertje te wachten. Mooi nog even tijd om bij het restaurant naast de halte nog even een sanitaire stop te maken voordat ik naar Deventer ga. Het busje komt 5 minuten te laat. Ik kan helaas niet inchecken met de ov kaart en moet een los kaartje kopen van 2 euro. Het ritje duurt maar 20 minuten naar station Deventer. Daar aangekomen nog even Deventer koek kopen in de stad en dan lekker naar huis met de trein. Met een goed en voldaan gevoel van het wandelen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *