Etappe 8 van Klarenbeek naar Hoenderloo, 22,5 kilometer 15 augustus 2015

Vroeg opgestaan en op tijd de deur uit gegaan om de bus van half zeven te nemen. De bus kwam een kwartier te laat en daardoor miste ik mijn trein van acht over zeven. Ik heb de trein naar Groningen genomen en op Amersfoort de trein richting Duitsland genomen die ook op Apeldoorn stopte. Ik had geluk dat ik daar de trein naar Klarenbeek op het nippertje nog kon halen en het was zelfs zo dat ik nu, ondanks de vertragingen, nog een half uur eerder dan gepland op station Klarenbeek was.

IMG_8191

Nog vroeg in de morgen om kwart over acht. De dauwdruppels aan de bomen en een waas van mist op het stationnetje. Heel stil en je hoort alleen de vogels fluiten. Even uitchecken met de OV kaart en ik ben er weer klaar voor om op pad te gaan. Weer het leuke kabouterbosje door. Lopend naar het punt waar ik de vorige keer geëindigd was en de afslag naar het station had genomen.

IMG_8182
IMG_8181
IMG_8194
IMG_8193

Heerlijk zo vroeg in de morgen, je ruikt de lekkere boslucht. Het begint wel warm te worden. En het is een beetje klam vanmorgen. De dauwdruppels vallen van de bomen waardoor het lijkt alsof het een beetje regent.

IMG_8197
IMG_8199

Het bos komt uit in Klarenbeek zelf. Lekker zonnetje en gelukkig droog. Er zijn regenbuien voorspeld. Maar er is geen dreigend wolkje te bekennen in de lucht. Aan iemand die in de tuin aan het werk is vraag ik even of er een supermarkt in het dorp is. En die blijkt gelukkig dichtbij te zijn. Ik had vanmorgen vroeg geen zin om brood te smeren voor meenemen. Er zit een Plus supermarkt in het dorp. Daar even een paar broodjes beleg, melk en lekker wat cherrytomaatjes om op te snoepen gekocht. Meer past er niet in de rugtas want ik heb zelf ook nog wel wat voor onderweg daarin zitten.

IMG_8200IMG_8201

De molen van Klarenbeek staat midden in het dorp, er wordt al druk gewerkt aan het malen van meel. Maar de winkel is helaas nog niet open op deze vroege ochtend.

IMG_8203
IMG_8202
IMG_8204

Klarenbeek loop ik uit via een stukje bos en een nieuwbouwwijk. Op weg naar de volgende plaats: Beekbergen. Het pad gaat door een mooi natuurgebied met veel bramenstruiken langs de weg. Ik pluk er een paar. De eerste zijn vreselijk zuur, totdat ik een struik met grote zoete bramen tegenkom die veel lekkerder zijn. Zo kom ik wel aan mijn vitamientjes onderweg.

IMG_8205
IMG_8206

Verderop loop ik een klein stukje verkeerd. Ik moet weer terug. Ik ben een bruggetje te vroeg overgestoken en kom op een doodlopend stukje. Gelukkig zie ik de aanwijzing, het rood witte pijltje weer. Deze wijst mij langs een slootkant. Het gras komt tot mijn middel en is echt drijfnat. Echt weer iets voor mij om hier doorheen te moeten. Er is wel een alternatief: aan de andere zijde van het water te gaan lopen. Maar het is de vraag of ik dan de oversteek terug wel weer kan maken. Toch maar door het hoge gras, brandnetels trotserend. En genietend van de mooie vlinders die ik zie maakt het een beetje verdraagzamer. Inmiddels met de sokken drijfnat, soppende schoenen en een drijfnatte broek en een slecht humeur bereik ik het einde van het eerste deel langs de beek. De tweede helft is net zo erg met ook weer hoog gras, nog hogere brandnetels die beginnen te prikken door mijn natte broek heen. Ik ben er helemaal klaar mee…

IMG_8208
IMG_8209
IMG_8210

Gelukkig heb ik wel warme voeten en “sop, sop” loop ik over een fietspad, in de hoop dat het water zo wel een beetje uit mijn schoenen gaat verdampen. Want je moet uitkijken dat je geen blaren gaat lopen met natte sokken. Mijn broek droogt gelukkig wel snel weer op, maar met de schoenen dat gaat het drogen een stuk langzamer.

IMG_8211
IMG_8212
IMG_8213
IMG_8214
IMG_8215

Bij een spoorlijn voorbij Oosterhuizen, lekker in het zonnetje, neem ik mijn stop om even mijn sokken uit te gaan wringen en mijn schoenen te drogen. Tevens een lekkere rustpauze. Een voorbijganger vertelt mij dat deze spoorlijn een onderdeel is van de Veluwsche Stoommaatschappij en hier de oude stoomlocomotieven voorbij komen om 11 uur. Mooie gelegenheid om het in de gaten te houden. Op mijn klokje te zien is het nu toevallig een paar minuten voor 11 uur. Ik wacht maar af op mijn blote voeten, met mijn sokken in de wind drogend.

IMG_8216
IMG_8217
IMG_8219
IMG_8221
IMG_8222
IMG_8223

Inmiddels na even een lekkere pauze met wat tussendoortjes en drinken ga ik maar weer mijn schoenen en sokken proberen aan te krijgen. Mijn voeten zijn weer goed droog en het is even koud met die klamme sokken weer aan. Het gaat gelukkig weer goed met schoenen aan en lopen. Alhoewel ik ontdek dat mijn schoenen aardig afgesleten zijn op de zool en ik toch maar eens aan nieuwe wandelschoenen moet gaan denken.

IMG_8224

De route gaat door velden mais en weilanden heen. Af en toe een dreigende donkere regenwolk. Maar tot nu toe heb ik het droog gehouden.

IMG_8225

Het Marskramerpad kruist op een gegeven moment met het Maarten van Rossumpad. Deze twee wandelingen hebben de zelfde rood witte markering dus het wordt even goed opletten met mijn wandelboekje. In het verleden met het Pieterpad heb ik al eens deze fout gemaakt. En één keer fout lopen is genoeg.

IMG_8226
IMG_8227
IMG_8228
IMG_8229

Het pad tussen de maisvelden leid naar een stuk bos, nu ben ik officieel in het Veluwe bos beland. Door het hekje lopend vallen mij meteen al de struikjes bosbessen op. Er staan er erg veel. Ondertussen een flesje leeg gemaakt en even met water omgespoeld. Ik besluit lekker wat bosbessen voor mijn man te gaan plukken. Het bewijs van de paarse vingers is meteen al geleverd. En water en zeep zijn er thuis weer goed voor. Ondertussen snoep ik er zelf ook van.

IMG_8230
IMG_8231

De paadjes worden erg avontuurlijk, steeds steiler omhoog en smaller. Tot op een behoorlijke hoogte waardoor het lijkt alsof je in een ravijn kijkt.

IMG_8232
IMG_8233
IMG_8234
IMG_8235

Er lijkt geen eind aan het bos te komen. Op de kaart lijkt het allemaal zo dicht bij elkaar. Maar wat blijkt, ik heb het even verkeerd ingeschat. Ik zit op mijn routekaartje wat hoger dan in de werkelijkheid. Het bos nadert nu zijn einde. Een hekje door en ik sta weer op een halfverharde weg. Nu is het niet ver meer naar Hoenderloo. Ik ga straks achter het bungalowpark De Miggelenberg langs en loop dan als ik het goed heb zo het dorp in. Harm belt mij nog hoever ik ben en ik geef aan dat ik verwacht rond drie uur bij het restaurant te zijn waar wij hebben afgesproken.

IMG_8236
IMG_8237
IMG_8238
IMG_8239

Een mooi paadje dat naar het dorp leidt met de zonnebloemen aan beide kanten van de weg, doen mij even vergeten de pech van de natte, soppende schoenen. Bijna in Hoenderloo loop ik in plaats van naar rechts linksaf. Ik moet weer een klein stukje terug lopen. Het zal de enthousiasme wel zijn van de moeheid en het bijna op de eindbestemming zijn.

IMG_8240
IMG_8241
IMG_8243

Eindelijk het restaurant bereikt en lekker neergeploft met een kop koffie en wat lekkers. En een blije man die mij weer naar huis mag vervoeren. Met als kadootje voor hem de verse bosbessen. En eindelijk kan ik in de auto de natte sokken en schoenen even uittrekken.

IMG_8244

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Etappe 8 van Klarenbeek naar Hoenderloo, 22,5 kilometer 15 augustus 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *