Etappe 2 van Winsum naar Groningen 19 kilometer zaterdag 28 april 2012

winsumerdiep

winsumerdiep

Het begon al met veel regen vandaag, gestart in Winsum om 10.15 uur. Gewapend met paraplu eerst vanaf het station naar het startpunt “de Gouden Karper”. Deze was helaas gesloten toen maar bij de overburen een ander restaurantje sanitaire stop en koffie genomen. Een moeder met haar zoontje zaten tegenover mij en zij vertelden mij het pieterpad te gaan fietsen. Waren vanmorgen vroeg in Pieterburen gedropt en gingen per fiets verder de route volgen. Ik ben na de kop koffie (het regende trouwens aardig hard) op pad gegaan. Naast het restaurant begon de route langs het Winsumer diep, een leuk kronkelig paadje en veel bootjes aan de kade van het water.Een leuk bruggetje over met aan beide kanten veel groen te zien.

bruggetje

Winsum verlaten.

Nog steeds veel regen en ik besluit om maar over te gaan op mijn regencape en bescherming voor mijn tas. Inmiddels over wat hekjes geklommen (ja het is nog sporten ook). Winsum ben ik nu uitgelopen en op weg naar het volgende plaatsje. Toch maar even schuilen voor de regen in een oude schuur, tenminste als je dit nog een schuur kunt noemen. De scheuren in de muur en de gaten in het dak, een echte bouwval dus. Maar ik sta droog.

schuur

schuilplaats voor de regen

Garnwerd

Garnwerd

Verder lopend door klein Garnwerd, een leuk dorpje met een mooie korenmolen “de Meeuw” uit 1851.

een achtkantige bovenkruier

een achtkantige bovenkruier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En een heel oud Cafe Hammingh:

cafe/restaurant nog in orginele stijl

Cafe/restaurant nog in orginele stijl.

Het café is gelegen aan het Reitdiep, van oudsher de vaarverbinding tussen de stad Groningen en Zoutkamp. Egbert Hammingh sr. liet het pand in 1876 bouwen. Ruim honderd jaar, tot 1982, werd het café door drie generaties van de familie Hammingh gerund.
Sinds de bouw van café Hammingh in 1876 is er binnen weinig veranderd… De vloeren en de balken zijn gemaakt van allang gesloopte schepen en maken er een echt huiskamercafé van. Een sfeer die in het hele gebouw terug te vinden is. Want naast het café gedeelte beschikt het pand over een klein restaurant, een authentieke opkamer en een mooie bovenzaal.

interieur Hammingh

interieur Hammingh

Het heeft een authentiek interieur en erg knus ingericht. Ik besluit daar maar even een stop te maken en koffie te drinken. Na de koffie weer op pad, en dit keer de pech …. de brug stond open (altijd een goed excuus voor te laat komen).

groen langs de reitdiep met in de verte molen de Meeuw

groen langs de reitdiep met in de verte molen de Meeuw

Inmiddels weer droog en de cape kan weer opgeborgen worden. Nu een mooi pad langs het water de Reitdiep lopen. Het pad vervolgen en richting Oostum, een mooi kerkje gezien wat op een Wierde ligt.(Een wierde is een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben). De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. In de zuidgevel is siermetselwerk aanwezig gemaakt in de stijl van de romanogotiek.De brede kant van de toren staat tegen de kerk. In de toren hangt een klok, daterend uit 1466.Tegen de westgevel zijn in 1821 twee kleine steunpilaren gebouwd. Opvallend is de dakbedekking. Ze bestaat voor een deel uit halfronde pannen (de monniken en nonnen) die afwisselend met de bolle en de holle kant naar boven liggen.

Kerkje in Oostum

Kerkje in Oostum

Verder lopend tussen mooie boerderijen en wegen een pad opgegaan met zwart gruis volgens het boekje moet ik hier rechtsaf gaan, een fietspad op. Toen was ik even het spoor kwijt, een bord met fietspad zag ik wel ook een waarschuwingsbordje aan het hek PAS OP VOOR DE STIER. Hoe kan dat nou???? in de boerderij die naast het pad staat zag ik een vrouw die mij zag en haar duim opstak met het teken je loopt de goede kant op en ojee…… tussen de koeien doorlopen, uitkijken voor de verse koeienvlaaien. en vooral uitkijken voor de “dames”, want ze lopen gewoon voor je voeten. Wel opletten dus want er loopt ook een stier tussen.

koeien op je pad tegenkomen

koeien op je pad tegenkomen

sjokkende "dames" die je voor je voeten lopen.

Sjokkende “dames” die je voor je voeten lopen.

Eigenlijk wel leuk om te zien hoe nieuwsgierig de koeien zijn.
Na dit te hebben gehad op het eind van het “fietspad nog een leuk bord tegengekomen .

fietsen, Koeien etc...

Fietsen, Koeien etc…

 

Verder lopend nog 3 enthousiaste dames tegengekomen die het pad van zuid naar noord aan het lopen waren, morgen was voor hun de laatste etappe van Winsum naar Pieterburen. We wenstten elkaar nog succes. Ik ben over het van Starkenborchkanaal gegaan.

Groningen "gehaald"

Groningen “gehaald”

En linksaf een weg ingelopen die uiteindelijk in een park uitkwam met wat geslinger door de stad uiteindelijk uitgekomen bij het Station Groningen, eindpunt van deze Etappe. Toch nog een beetje puf om de bus te nemen naar het centrum (de Groote Markt), daar snel koek en lekkers gekocht en weer snel de bus naar Centraal Station Groningen terug. Daar mij lekker getrakteerd op een Chai thee Latte van de Starbucks en om 15.45 uur weer de trein naar Utrecht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Etappe 2 van Winsum naar Groningen 19 kilometer zaterdag 28 april 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *