Etappe 20 Vierlingsbeek naar Swolgen 21 kilometer Vrijdag 07 juni 2013

Op station Utrecht begon de eerste pech al vanmorgen. De trein naar Nijmegen reed niet vanwege een wisselstoring in Amsterdam. Ik heb de trein naar Eindhoven genomen en ben via Venlo gereisd. Dit kost een half uur reistijd extra. Het is vanaf Venlo ook een goede aansluiting op de trein naar Vierlingsbeek, waar ik vandaag start. In Vierlingsbeek mijn startpunt weer opgezocht en vanaf hier mijn wandeling weer voortgezet naar Swolgen. Het is nu kwart over negen en met een heerlijk zonnetje ga ik op pad.

Het Koningskerkje is een voormalige Hervormde Kerk. Het kerkje staat op een historische plek in het centrum van Vierlingsbeek, Noord-Brabant. Tot 1997 deed het dienst als kerkgebouw.

De temperatuur is ook lekker met lopen en ik heb mij goed met zonnecrème ingesmeerd. Het is nu zo rond de 19 graden. Ik ga nu het dorp uit en over de boerelandweggetjes richting Holthees, een klein kerkdorp met 400 inwoners. Het vormt samen met Smakt een gemeenschap.

Onderweg loop ik door Holthees en zie een mooie kapel langs de weg staan de Mariakapel, een 15e eeuwse kapel. De kapel is open en ik loop even naar binnen om te kijken. De ruimte naar het altaar is gesloten maar de bidruimte is vrij te bezichtigen. Je kan een kaarsje branden en wat schrijven in een groot schrift wat op tafel ligt.

Mariakapel, een 15 eeuwse kapel.

kaarsjes branden in de Maria kapel

Verder met mijn wandeling, ik loop naar het dorp Smakt. Een plaats waar ik nog nooit van gehoord heb. Hier loop ik nu langs een oorlogsmonument dat de verwoesting van de huizen, mensen en het landschap symboliseert. Verder lopend, het begint trouwens aardig warm te worden nu, zie ik aan mijn linkerhand een oude kapel, de St. Jozefkapel. Deze is gebouwd in 1699 en is een bedevaartsplek. Ook deze kapel is open en ik ga binnen even kijken. Er zitten een paar mensen en het is er echt doodstil binnen. Als ik wil gaan zitten kraakt de bank behoorlijk.

St Jozefkapel in Smakt. De kapel is de enige in Nederland toegewijd aan St. Jozef, o.a. de beschermheilige van het gezin.

in het kapelletje

Weer verder op mijn pad. Het lopen gaat goed, ondanks de warmte. Ik loop de straat uit en moet nu door hoog gras en langs de spoorbaan en de zon schijnt ook erg fel. Deze spoorbaan is enkelsporig en loopt tussen Venlo en Nijmegen.

Ik loop door een klaphekje een natuurgebied in. De Boschhuizer Bergen. Dit is een stuifzandgebied met onder meer droge heide en zeldzame jeneverbessenstruiken. Er loopt hier ook een kleine kudde schapen die er voor zorgen dat het gras kort blijft.


Jeneverbessen, nu nog groen.

Dit mooie natuurbied uitgelopen en weer op weg naar het volgende punt in het boekje. Ik loop helaas een klein ommetje omdat ik een “paaltje” met Pieterpadteken gemist heb. Gelukkig staan er wat scholieren met een leraar die mij weer het goede pad op sturen. Ik heb maar 250 meter verkeerd gelopen, het valt dus gelukkig mee. Ik kom bij de Oostrumse beek en de Rosmolen. Er is een bruidspaar bezig met de fotoreportage. Ik wil ze niet storen, dus loop er zachtjes langs om foto’s te maken van de watermolen.

Door het mooie bos de route vervolgen en op een bankje bij de Sint Willibrorduskapel mijn lunchpauze gaan houden. Deze kapel staat midden in het bos, op een knooppunt van wegen. En is helaas niet te bezichtigen van binnen. De kapel is gebouwd in 1543. De waterput aan de zijkant zou een duizend jaar ouder zijn. Er staat ook een grenspaal naast die de grens van Limburg met Brabant aangeeft.

de grenspaal en de waterput.

Het landgoed heet Geysteren hier. Ik loop langs mooie beken en door een groot bosgebied. In de verte zie ik een kampeerboerderij liggen en loop er even heen en wijk wat van de route af. Ik mag mijn fles water bijvullen van de boer. Hij vertelde dat de Pieterpadroute hier vroeger langs liep.Over een pad lopen met berenklauw is ook niet erg fijn maar heel voorzichtig, en blij met mijn lange broek, ben ik er ongeschonden doorheen gekomen. Ik ben nu bijna in Wanssum en zie aan de rand de grote betonfabrieken staan. Enorm grote gebouwen staan langs de Maas. Ik loop door het dorp en koop bij de bakker daar koeken voor thuis. Daarna weer mijn weg vervolgt richting Swolgen. Het pad loopt door een stukje bos. Hier ligt de St. Goarkapel, gebouwd in 1662. De enige kapel in Nederland gewijd aan St. Goar, de patroonheilige tegen koude en bibberkoortsen.
Dan weer een stukje terug lopen en door de weilanden met koeien en een beekje naar de grote weg toe, richting Meerlo. Ik ben nu bijna aangekomen bij een kasteelboerderij (Kasteelke) midden in een mooi natuurgebied. Deze kasteelboerderij is uit 1619 en is in 1986 gerestaureerd.

Onder de poort door en dan kom ik op een laantje met oude perenbomen en langs een paar mooie huizen. De hoofdweg slingert door het dorp Meerlo. Ik ben nu bijna in Swolgen waar deze mooie etappe van vandaag eindigd. Nu nog een klein stukje naar de bushalte lopen en dan bus 29 nemen naar station Venlo.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *