Etappe 21 Swolgen naar Venlo 21 kilometer Zaterdag 15 juni 2013

Vroeg de deur uitgegaan om op tijd te kunnen starten in Swolgen. Het is wat lastiger met reizen omdat het zaterdag is. De OV reisplanner zegt dat ik bus 29 vanaf Venray pas om 09.45 uur heb. Ik reis naar Nijmegen via Utrecht om 06.53 uur vandaag en neem op station Nijmegen de stoptrein om 8.08 uur naar Roermond. Deze komt om 08.45 aan, ik heb twee minuten om de buslijn 29 te halen. Dat scheelt mij nu een uur wachten. Ik vertrouw de OV reisplanner niet zo erg meer.
Het is lekker weer vanmorgen. Ik kan vroeg starten met lopen om 9.15 uur. Ik heb alleen een klein probleemje, ik ben in de bus vergeten uit te checken met mijn OV kaart bij het uitstappen . Dit regel ik vanavond thuis wel weer.
Mijn startpunt is vandaag in Swolgen, bij de kerk. Ik loop al snel dit kleine dorp uit op weg naar Venlo.

vingerhoedskruid

Het landschap is onderweg erg gevarieerd. Van heideveldjes tot aardappelvelden, van alles kom ik tegen.
Zo loop ik door een heideveld met mooie natuur, en even later sta ik op een vlonder in een bos met moeras.Dit gebied heet Schuitwater, een natuurgebied rond oude Maasmeander met steile oeverwanden, ooit uitgesneden door de rivier in de hoge zanden van de Swolgenderheide. De broekbossen zijn toegankelijk met planken vlonders.Ik loop dit bosgebied uit en kom bij een asfaltweg. Daar overgestoken loop ik weer een bosgebied in. Dit bosgebied is erg afwisselend en mooi.


Het mooie gebied uitgelopen, kom ik uit in een plaats met de naam Zwaanenheike. Het is een gebied met veel rozenkwekers. Ik maak mijn stop voor een kop koffie op een Pieterpad terras. Het zonnetje schijnt erg lekker nu en de eigenaresse zegt dat het de afgelopen dagen erg droog is geweest, en verlangt nu eigenlijk wel naar een bui regen. Ik krijg toevallig een SMS je binnen, dat de regen in Utrecht met bakken uit de hemel komt vallen maar wij zitten heerlijk in het zonnetje hier in Rozendorp/ Lottum.
Na de heerlijke koffie en gezelligheid (bedankt Gerda!) ga ik weer op pad.
Het duurt niet erg lang of er beginnen hier ook donkere wolken te verschijnen. Ik hoop dat ze overwaaien.


Ik loop door een smal weggetje en zie in de verte een tafeltje met schriftje en spaarpot. Hier kun je wat lekkers kopen, het is onbeheerd. Maar het vertrouwen is hier groot in de wandelaars.
Het pad uitgelopen en ik kom een kapel tegen, Buurtkapel Houthuizen. Deze is opgericht door de buurtbewoners uit dankbaarheid dat de ze de oorlog goed zijn doorgekomen.


Als ik weer verder ga kom ik een kasteelhoeve tegen. De lucht betrekt erg snel. Dan begint het ook te regenen.

kasteelhoeve Huize Kaldenbroek.De spetters worden nu grote druppels en in een mum van tijd begint het flink te regenen. Snel mijn regencape aan en doorlopen. Ik heb geen plek hier om te schuilen dus ik loop snel  door. Na een paar minuten is het weer droog en het zonnetje schijnt en blauwe lucht, alsof er niets aan de hand was.

Ik loop nu Grubbenvorst in en ga richting de pont, die mij aan de andere kant van de Maas brengt.

Een hommage aan ‘het witte goud’: de asperge

De overtocht met de pont kost maar 20 cent, niet veel dus. En met een paar minuten sta ik aan de overzijde van de maas.
Nu komt er een lang stuk lopen langs de Maasoevers. Ook hier trekt het opeens erg donker, grote druppels vallen naar beneden.

Het houdt gelukkig al weer snel op. Maar als ik langs een tuincentrum loop barst het echt los, ik kan nog net op tijd het tuincentrum induiken om 13.30 uur. Het komt met bakken uit de hemel vallen, en echt: het STORT. Ik kan hier even naar het toilet toe en dan maar wachten tot het weer droog wordt. 20 minuten later kan ik gelukkig weer verder met lopen.Nu loop ik weer langs de oever van de maas en loop richting een grote brug waar boven de snelweg ligt. Onder de brug liggen de Galloway koeien heerlijk te genieten van de koelte. Er lopen ook een paar kalfjes tussen. Ik passeer ze heel stilletjes.

Galloway koeien

een libelle verorbert een hommel.


Ik loop nu een heel stuk langs de Maas en uiteindelijk kom ik door een paar straatjes in het centrum van Venlo uit. Hier bij de bakker een vlaai kopen en dan naar het station om de trein naar Nijmegen weer terug te nemen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *