Etappe 23 Swalmen naar Montfort 22 kilometer Vrijdag 19 juli 2013

Vroeg vertrokken van huis. Het beloofd een warme dag vandaag te gaan worden. Op station Roermond staat de stoptrein naar Swalmen al klaar. Het is een ritje van maar 4 minuten. Om 8.30 uur kan ik al beginnen met mijn etappe van vandaag. Eerst naar het centrum naar Albert Heyn om daar een broodje te kopen voor onderweg. Het zonnetje schijnt al heerlijk. Het centrum ziet er gezellig uit, een marktplein, oud raadhuis en wat horeca aan het plein.

Het oude raadhuis van Swalmen

Het centrum loop ik nu uit en onderweg kom ik dit schattige boerderijtje tegen. Door een mooie boslaan met paarden, wat een mooi plaatje oplevert.

Verderop kom ik bij Hillenraedt, een slot met een mooie slotgracht er om heen.  Het is nog vroeg en ik loop een stukje de oprit op om een mooie foto te maken van dit slot, wat in particulier bezit is.


De weg loopt door een stuk bos en midden in dit bos staat een restant van een oude paal met het familiewapen van Hillenraedt erop. De weg leidt naar Boukoul (spreek uit Boekoel). Onderweg is het landschap afwisselend met graanvelden, aardappelvelden en knollen.

De weg gaat weer het bos in en onderweg wordt het nu wel warmer. Petje en zonnebril op. Het is wel prettig lopen in het bos met de schaduw. 

Het lopen over de boerenlandweg gaat wat moeizamer, de zon in de rug en het asfalt is warm geworden door de zon. Weinig schaduw. Ik concentreer mij maar op de mooie velden hier die geel zijn van de gerst.

In mijn boekje staat dat ik zo langs Zuidewijk Spick loop, een adellijke kasteelboerderij uit de 17e eeuw, deze boederij is verbonden aan Hillenraedt. Spick komt van Spieker, wat graanopslag betekent.

Zuidewijk Spick

De route gaat door het Spickerbroek, een broekbos in een oude Maasbocht. Hier is nog goed te zien hoe de Maas vroeger heeft gelopen door het heuvelachtige gebied. Er komt nu een smal pad waar aan beide kanten prikkeldraad loopt. Het loopt niet erg gemakkelijk door de ongelijke stukken en kuiltjes. De weg maakt een bocht en het gras wordt hier hoger. Ik heb mijn korte broek aan en zie de distels en berenklauw al voor mij uit… Heel voorzichtig lopen, stapje voor stapje, kom ik er wel doorheen zonder mij te bezeren aan de distels.

Ik heb het gered, door het hoge gras en de distels. Ook meteen goed gekeken of ik geen tekenbeet heb, gelukkig niets. De smalle weggetjes komen uit bij een weiland met een zandweg. Hier zie ik ineens een vreemd vogeltje midden op de weg zitten. Ik kan heel dichtbij komen zonder dat hij wegvliegt. Hij is geringd en ik weet niet wat voor een vogeltje dit is. Ik denk dat hij ergens ontsnapt is.

Nadat het vogeltje zich uitgebreid liet fotograferen vloog hij opeens weg. Maar ik heb mooie foto’s ervan. Onderweg zie ik beekjes aan de rand van het bos. Het is een mooi gebied hier om te wandelen.

Verder lopend geniet ik van het afwisselende landschap: zo heb je bos en zo sta je tussen de velden.

De route loopt naar Roermond, ik ga nu een oude spoorwegovergang over, de IJzeren Rijn. Dit is de spoorlijn tussen Antwerpen (België) en Mönchengladbach (Duitsland), via Neerpelt, Weert en Roermond. Dit stuk spoorlijn is buiten werking gesteld en is gewoon verwerkt in het nieuwe wegdek. Er groeien bomen en planten tussen het spoor. Een ander deel wordt nog wel gebruikt voor goederen- en reizigersvervoer. 

De wandeling gaat nu door een klein stukje industriegebied door een fietstunneltje richting Melick. Ik zit nu in het Roerdal.

Voorbij Melick, een klein kerkdorp op de rand van het Roerdal. Een leuk wetenswaardigheidje is dat het in de Romeinse tijd aan de Romeinse weg lag naar Heerlen. Dus dit dorpje is al heel erg oud. Ik loop nu langs Lorberg, een Romeinse woonheuvel. 

Het landschap wisselt zich hier mooi af. Van groen gras en goudgeel koren tot aan de donkergroene velden met mais wat opkomt. Veel mooie bloemen langs de weg. Ik herken het slangekruid, de blauwe korenbloem en de mooie klaprozen langs de weg. Het geeft een mooi beeld van de natuur hier.

De weg vervolgt zich door het Roerdal met de prachtige kronkelrivier de Roer. Inmiddels ben ik aangekomen in Sint Odiliënberg, een dorp aan de Roer. In de verte is de Basiliek te zien. 

Het dorp is snel doorlopen en na de grote weg te zijn overgestoken sta ik weer in een bosgebied. Het is lekker koel hier tussen de bomen. De temperatuur is rond de 26 graden. Het bosgebied waar ik nu doorheen loop heet Sweeltje. Ik mis een afslag en loop nu helaas verkeerd. Ik zie een mooie oude boerderij staan ik vraag aan de boer, die buiten in de tuin aan het werk is, hoe ik moet lopen om weer op het goede punt uit te komen. In wat bijna onverstaanbaar Limburgs legt hij uit dat ik hier rechtdoor moet lopen en dan aan het eind rechtsaf. Zo kom ik uiteindelijk weer op het goede punt uit. 

Het bospad komt uit op een kruising en ik moet even goed in mijn boekje kijken welke kant ik uit moet. Mijn richtingsgevoel is nu even zelf de weg kwijt. Ik zie al snel weer het Pieterpadteken en zit weer op de goede weg. Het boekje zegt langs een hoogspanningsmast, deze aan de linkerkant houden. Nu zit ik weer helemaal op de goede weg gelukkig.

In oktober 2009 deed een amateurarcheoloog bij de Vlootbeek in Montfort de vondst van zijn leven. Terwijl hij met zijn fotocamera langs de Vlootbeek bij ’t Sweeltje liep, met de bedoeling libellen te fotograferen, gaf de metaaldetector die hij bij zich had, een signaal dat leidde tot de vondst van het eerste van in totaal maar liefst 65 zilveren en 6 gouden Romeinse munten. Er waren geen speciale aanwijzingen dat bij ’t Sweeltje bijzondere dingen te vinden zijn. De vondst was dus geheel toevallig.

Het laatste stukje bos nu door en dan bereik ik al snel het centrum van Montfort. Wat mijn eindpunt is vandaag. Het volgende probleempje doet zich al voor, net de bus gemist… Dan weer een uur wachten op de volgende buslijn 80 naar St. Odiliënberg en daar overstappen op de bus naar Roermond. Niet erg fijn dat de bus in de vakantieperiode maar 1x per uur rijdt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *