Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo 18 kilometer dinsdag 10 juli 2012

Vroeg van huis vertrokken omdat de bustijden veranderd zijn (zomerdienstregeling). Op Utrecht Centraal stond de trein van 06.21 er nog, erg veel geluk gehad, het is inmiddels 06.30 uur. Ik neem deze trein naar Assen en kom daar om 09.05 uur aan. Het busstation ligt naast het treinstation, dus ik hoef niet ver te lopen. Bus 21 vertrekt om 08.31uur. Mooi even de tijd om een kop koffie te nemen op het station. Ik neem een latte machiaco met caramel. Wel lekker, maar de Starbucks is beter (mijn mening). Mooi op tijd de bus, ik koop een kaartje, in dit geval goedkoper dan mijn chipkaart gebruiken. Het is een klein stukje naar de Brink in Rolde. Daar aangekomen (lekker vroeg) om 08.45 uur. Eerst het startpunt weer opzoeken waar de vorige etappe eindigde, en op weg naar de twee hunebedden. Ik heb ze al snel gevonden.

Hunebed D17 ligt in de nabijheid van Rolde in de Nederlandse provincie Drenthe.
Het hunebed ligt ten noordoosten van Rolde in de omgeving van de Sint-Jacobskerk op de es. In de onmiddellijke omgeving ligt nog een tweede hunebed D18. Het laatste hunebed bevindt zich in een wat betere staat dan dit hunebed. Van dit hunebed liggen niet alle dekstenen meer op hun plaats. Beide hunebedden werden in 1870 voor 150 gulden door het rijk gekocht. In 1905 golden ze als één van de weinige archeologische bezienswaardigheden van Nederland.

De hunebedden zijn mooi  en groot en deze twee liggen niet ver van elkaar vandaan (de17 en D18). Verder lopend kom ik op een landweggetje en nader ik een kruising, daar kom ik op een oud tracé van de vroegere spoorlijn Assen / Stadskanaal. Het is goed te zien, de oude rails ligt nog in de weg. Ik maak er een foto van.

Jarenlang liep er een spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. De lijn werd aangelegd en geexploiteerd door de NOLS. Er is niet veel  van die spoorlijn meer over, behalve dan nog een wandelpad en enkele meters rails in Eexterhalte.

Een mooi stuk om te wandelen. Ik kom nu bij een gemaal en aan de andere kant twee mooie grote trekpaarden. Ze hebben al snel mijn worteltjes in de gaten. Ik geef ze wat en ze laten zich van hun liefste kant zien, hopen dat ze meer worteltjes krijgen.

Het is een lang recht stuk over een oud karrenspoor. Aan het einde rechtsaf op een doorgaande weg. Daar ga ik naar links en met wat kronkelwegen kom ik weer uit in een natuurgebied. Dit is grappig, ik kom zo in een bosgebied dat gaat over in een weiland. Daar moet ik  3 opstapjes over.

 

De opstapjes over schrikdraad.

De eerste heel voorzichtig want aan de andere kant zit de trede los. De anderen vormen geen probleem. Ik loop nu door een weiland en het is hier erg stil. De weg kronkelt naar links en op een gegeven moment zie ik een beekje. Touw en stenen in het water (het Voorde Andersche Diep). Zonder uit te glijden over de stenen, (die zijn namelijk erg glad…) kom ik naar de andere kant toe.

Nu komen er nog een paar opstapjes. De weg buigt naar links en uiteindelijk komt dit pad uit bij een bosrand.

Deze plek met dit bankje herken ik van een eerdere wandeling van de boomkroonpad route. Ik loop iets verder door en ga dan naar rechts het bos in. Het is goed opletten, ik neem een afslag te laat daardoor moet ik nu 2 km omlopen. Leuk is het niet, maar wel een mooie route. Ik kom uit bij een restaurant. Daar kan ik gelukkig even naar het toilet en een kop koffie drinken. Dan 2 km omlopen om weer bij de Steenhoperweg uit te komen. Het valt mee gelukkig. Ik loop langs een grote steen naar rechts en zie daar de markering weer gelukkig. Nu loop ik weer goed. Door het bos een lange weg te gaan. Ik steek een asfaltweg over en loop langs een natuurgebied met een smal paadje met links van mij het Meindersveen. Dit pad loop ik uit tot een grote brede bosweg. Ik loop te ver rechtdoor en kom uit bij een heidegebied. Ik moet terug lopen en de weg aan de overkant inslaan, een laan met grote sparren.

 

 

 

Nu loop ik de goede weg. Ik ga nu via de juiste kant van het heideveld het gebied weer uit. Ik kom na een paar kronkelpaadjes bij de twee wildroosters uit en verlaat nu het natuurreservaat. Ik ga nu naar een asfaltweg en ben dan bijna in het dorp. Door een bosje lopend kom ik uit bij de Hoofdstraat. Ik zie Cafe Hegeman al op de hoek.

 

En daar is ook de bushalte. Het is nu 15.45 uur, de bus (lijn 21 naar Assen) komt om 16.06uur. Deze is te laat, maar op station Assen kan ik de trein van 16.50 uur nemen naar Zwolle. En dan weer verder naar huis.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo 18 kilometer dinsdag 10 juli 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *