Etappe 6 van Schoonloo naar Sleen 24 kilometer vrijdag 17 augustus 2012

Vandaag naar Station Beilen gereisd, dit is het makkelijkste punt om vanuit hier een bus te nemen naar Schoonloo. Ik hoef hier maar 15 minuten te wachten op lijn 36 naar Emmen. Een klein buurtbusje maar wel keurig op tijd gelukkig. De start van vandaag begint bij cafe Hegeman in Schoonloo. Eerst lekker aan de koffie met appeltaart met boerenjongens, dit smaakte voortreffelijk.

Cafe Hegeman Schoonloo

Daarna op pad, welke kant moet ik op? Ik ben even mijn oriëntatie kwijt, maar even goed in mijn boekje kijken en ik zie dat ik hier linksaf moet slaan. Ik loop een stukje het dorp uit en kom op een landweg. Met dit mooie zonnige weer is het heerlijk lopen.

Deze weg uitlopen en ik kom in een mooi bosgebied uit, lekker koel tussen de bomen. Er volgt in deze etappe veel bosgebied waar ik door loop. Helemaal niet erg met 25 graden en een heerlijke zon. Het valt mee met de warmte.

Het bos in

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier in het bos is het af en toe wat drassig en je ziet schoenafdrukken van waarschijnlijk andere pieterpadlopers, die mij al zijn voorgegaan. Verderop passeer ik de flintenbank.

De flintenbank verwijst naar het jaar 1923, het jaar van de  heideontginningen.

Ik loop verder over een weg door het bos met allemaal stenen/keien op de weg. Het loopt niet echt fijn, maar dit staat bekend als de flintenweg. De heideontginningen waren werkverschaffingsprojecten, het loodzware werk ging met de hand. De heide werd omgespit en de diepliggende leemlaag opengebroken. Stenen en veldkeien (flinten) werden verzameld en voor allerlei dingen gebruikt zoals bijvoorbeeld om boswegen te verharden. Deze flintenwegen zijn overal in de Drentse bossen terug te vinden.

flintweg met veldkeien

Ik loop weer verder en kom bij een gebied wat bekend staat als “De Tweelingen”en Meeuwenplassen. Dit zijn restanten drassig hoogveen. Zeldzaam stukje voor bijzondere flora (veenbes, kleine zonnedauw) en fauna (hagedis, adder, heikikker en diverse vlinders). Het wordt begraasd door Galloway runderen. Het landschap is hier erg mooi met veel heide wat nu in bloei staat. Het levert mooie foto’s op.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderweg kom ik diverse stenen tegen die beschilderd zijn met de perceelnummers in het bos. Het ziet er wel mooi uit en heeft wel iets statigs zo in het bos. De stenen liggen er volgens mij al best wel lang. Zo ook de steen met de grensaanduiding van Orvelte.

perceelmarkering in het bos

grensmarkering Orvelte

 

Graanvelden gedorst mooie goudgele velden.

Verder geniet ik hier van het mooie landschap wat Drenthe mij te bieden heeft. Het is nu een mooie tijd om hier te wandelen, de natuur is op zijn mooist. Met de zon erbij geeft dit erg mooie landschap plaatjes.

In de verte aan het bemesten van het land, blij als ik hier weer voorbij ben.

Na deze mooie gevarieerde landschappen kom ik in “bewoond” gebied. In de verte zie ik paarden in de wei en ook boerderijen. Het ruikt erg naar mest, zo erg dat mijn reukzintuigen zich ook de kost kunnen geven aan deze “stank”. Ik ben blij als ik deze weg uitgelopen ben en het nu weer lekker naar boslucht ruikt.


Het pad komt uit bij een natuurgebied, ik loop een hekje door en loop rechtsaf over een bospad. Links en rechts op het pad liggen Schotse Hooglanders relaxed te “zonnen” en te genieten. Ik loop er voorzichtig met een boogje omheen want ik wil ze niet storen. Ze zien er mooi uit, ook schattig, maar ze zijn wel op hun hoede voor wie langs loopt. Ze blijven rustig liggen en vinden het zo te zien wel prima dat ik foto’s van ze maak.

Ik nader weer een stuk bos, hier staat een bord dat hier zandhagedissen leven. Het stuk bos is hier speciaal voor in gebruik gesteld.

speciaal voor de zandhagedissen

Iets verder lopend ontdek ik een ondergrondse hut. Wat ik weet is dat dit soort hutten in de oorlog gebruikt werden voor onderduik. Hij staat een beetje op instorten. Maar wel leuk om zo iets tegen te komen in het bos.

Ik loop weer verder het bos uit. Een lange weg, en uiteindelijk kom ik op een normale weg met rechts een huisje. Ik moet hier oversteken en een brug over het Oranjekanaal over. Het 48 km lange kanaal is tussen 1853 en 1861 aangelegd ter ontsluiting van het veengebied ten westen van Odoorn en de Bargervenen, ten oosten van Emmen. Daarnaast was het de bedoeling om de bij het graven gevonden zwerfkeien te verhandelen.

Bruggetje over Oranjekanaal tussen Schoonoord en Wezuperbrug

Het uitzicht vanaf het bruggetje naar de linkerkant

Uitzicht naar de rechterkant

Nu loop ik een stuk langs dit kanaal en ga links weer het bos in. Hier tref ik veel struiken met rijpe bramen aan. En behoorlijk groot van formaat. Ze smaken lekker zoet. Ik heb een handje geplukt en lekker opgegeten. Vooral met dit warme weer zijn ze erg lekker . Profiteren van moeder natuur is mijn motto. Ik moet mij beheersen om niet te veel te eten, want ze zijn zo lekker… Ik loop verder en kom de pieterpad bankjes tegen. Ik ga er niet op zitten, want ze staan volledig in de zon en het is al zo warm om te gaan zitten. Ik maak er een foto van.

Pieterpad bankje

Ik loop nu door een mooi stuk bos wat uitkomt bij heidevelden. En aangezien de heide in bloei staat, leveren dit mooie plaatjes op. Ik besluit er even lekker van te genieten.

Ik loop nu over een pad wat weer door een bos slingert, en zie ineens enorme grote mierenhopen. Onderweg kwam ik al de rode bosmieren tegen op mijn pad. Ze zijn erg vlug en druk bezig met zandkorrels verplaatsen. Ook een dode rups ontkomt er niet aan.

Verder lopend, het klopt niet helemaal in het boekje. Ik vind ik het pieterpad monument op mijn weg gelukkig, want ik dacht al dat ik het was misgelopen. Het staat op een grote open vlakte in het bos op een heuvel. Het monument is ter nagedachtenis aan mevrouw Toos Goorhuis-Tjalsma gemaakt en staat nu aan het Pieterpad op een kunstmatige heuvel op de speelweide  in de boswachterij het Sleenerzand te Schoonoord. Op 5 november 2004 is het (zwerf)stenenbeeld “Blick in den Stein” van de Duitse beeldhouwer Joachim Karbe, door haar wandelvriendin Bertje Jens onthuld.

Het Pieterpad monument in Schoonoord

De plaquette bij het monument

Het informatiebord van het Pieterpad in Schoonoord, vlakbij het Pieterpad monument.

Ik loop helaas nu wat verkeerd, maar kom uiteindelijk wel uit bij de Hunebedden “Papeloze Kerk. De naam Papeloze kerk zou verwijzen naar het feit dat hier in de 16e eeuw, tijdens de vervolging van de protestanten, zogeheten hagepreken werden gehouden; papeloos wil zeggen: zonder dat er een katholiek priester (een paap) bij aanwezig was. Het hunebed ligt nu in een bos, dat echter pas in de 20e eeuw is ontstaan. Destijds lag het in het open Ellertsveld, waar men ongenode gasten van ver kon zien aankomen. Om het te kunnen restaureren werd een hunebed op hetValtherveld (D33) gesloopt. De dekheuvel is voor de helft hersteld, om bezoekers te kunnen laten zien hoe het monument is opgebouwd.

Gedenksteen ter herinnering aan Albert Egges van Giffen (Noordhorn, 14 maart 1884 – Zwolle, 31 mei 1973) was een Nederlands archeoloog. Hij wordt wel de vader van de hunebedden genoemd.

 

Galgenberg Sleen. Gelegen in het Sleenerzand ten noorden van Sleen op de grens met Zweeloo. Opgegraven in 1933 en 1938 door A.E. van Giffen. Drieperiodenheuvel met achtereenvolgens een ringsloot en twee paalkransen. In het deels vergraven tweede hoofdgraf een rijke, vermoedelijk niet complete inventaris uit de Midden-Bronstijd (stamhoofd van Sleen). Als nabijzettingen een vijftal schachtgraven en enkele urnen het is in bezit van Staatsbosbeheer.

Aan de zuidkant van het bos staat een monument voor de omgekomen bemanningsleden van een Brits vliegtuig dat daar op 14 mei 1943 in het toen nog jonge bos is neergestort.

Monument voor de omgekomen piloten van het Britse Vliegtuig.

Het tunneltje naar Sleen

Het laatste stukje van 0,9 km 

Eindpunt Sleen bereikt

stukje dorp van Sleen met zicht op de kerk

Eindhalte Sleen met de bus weer terug naar huis.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Etappe 6 van Schoonloo naar Sleen 24 kilometer vrijdag 17 augustus 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *