Etappe 7 van Sleen naar Coevorden 21 kilometer vrijdag 31 augustus 2012

De reis begon al met vertraging op Utrecht CS, klein defect aan de trein wat ter plaatse verholpen kon worden gelukkig. Uiteindelijk 10 minuten later vertrokken naar Assen. Onderweg veel regen en donkere lucht. Als het maar weer een beetje droog wordt met lopen. Daar om 09.03 uur aangekomen. Om 09.31 vertrekt de bus lijn 21 naar Sleen. Een aardige chauffeur die mij netjes bij de halte Boterakkerseweg afzette om 10.15 uur, en hij wenste mij succes met lopen. Ondertussen paraplu opgezocht, want het regende nog behoorlijk hard. Naar het dorp gelopen, eerst op zoek naar een restaurantje voor koffie. Al snel gevonden op de Brink: een boerderijtje met de naam “De Deel”. Erg lekkere koffie, appeltaart en een Sleener likeurtje erbij. Die overigens erg lekker smaakte. Van de twee soorten een flesje gekocht voor thuis.

Om 10.45 uur, nadat het regenen bijna was opgehouden, mijn startpunt opgezocht bij de kerk op de Brink. Leuk dorp met vele boerderijen. Ook zelfs nog een Albert Heijn in het dorp!

Sleen heeft een grote driebeukige kerk. De kerk staat aan de oude Heirweg van Groningen naar Coevorden. De kerktoren is met zijn 59 meter de hoogste kerktoren van Drenthe. Nadat in 1867 de spits was afgebrand, kreeg de toren een lantaarnbekroning, die in 1923 door de huidige naaldspits werd vervangen. In 1883 was de kerkrestauratie voltooid. (bron: Wikipedia)

Verder lopend kom ik langs wat op een nieuwbouwwijk lijkt. Inmiddels is de regen alweer opgehouden en kan ik mijn paraplu weer opbergen. Het zonnetje laat zich ook een beetje zien. Ik zie in de verte de wieken van een molen. Deze molen komt uit Amersfoort.

De Hoop is een korenmolen in het Drentse Sleen, in de gemeente Coevorden.
De molen werd in 1914 opgebouwd voor molenaar H. Berends, door molenmaker L. Reinds uit Beilen, voorheen de molen van Nefkens te Amersfoort. Dit is de opvolger van een achtkante bovenkruier zonder stelling, riet op stenen onderstuk, rieten kap, gebouwd in 1850, die toen aan de rand van de heide stond en in 1914 afbrandde. Van 1953-1956 volgde restauratie van de molen door Huberts te Coevorden, waarna de molen op 24 juli 1956 in gebruik werd genomen. In 1976 begon molenmaker J.D. Medendorp uit Zuidlaren aan een weer noodzakelijke ingrijpende restauratie, die door subsidie-problemen lange tijd in beslag nam. (bron: Wikipedia)

 

Langs de weg kom ik deze mooie oranje zwam tegen, hij valt op door zijn felle kleur. 

Sleen ben ik nu uit. Op weg naar het volgende “gehucht”. Inmiddels begint het alweer wat te regenen. Net niet hard genoeg om de regenkleding op te zoeken. Deze etappe heeft vlakke grond. Ik begin nu de heidevelden te missen. Het is een beetje saaie route. Maar heeft ook wel wat sfeer.

Jongbloedvaart, een kanaal tussen Sleen en de Verlengde Hoogeveensevaart

Hier loop ik langs een lange vaart en steek bij een dam de vaart over om aan de andere kant verder te gaan lopen. Het is hier wat onduidelijk aangegeven.

 

Kanaal de Verlengde Hoogeveensche Vaart.

Nu loop ik weer langs een groot kanaal en ga richting Holsloot, een dorp in de gemeente Coevorden. Holsloot ligt aan het kanaal de Verlengde Hoogeveensevaart. Men is vroeger langs het kanaal gaan wonen, vanwege het veen.

Net geschoren alpaca’s in de wei.

orginele ijzeren draaibrug

 

Het geeft een mooi gezicht dit Hollandse landschap. Al ga ik nu met een bocht een stukje langs de snelweg, de A37.

Holsloot voorbij lopend kom ik door Den Hool, een gehucht wat uit 64 inwoners bestaat. Er staan oude boerderijen langs de weg en het heeft een beschermd dorpsgezicht met een kleine brink.

Den Hool

deel van de NOLS – spoorlijk Zwolle Stadskanaal (nu nog tot Emmen). In 1905 geopend. Bij de overweg stond tot 1940 het stationnetje Dalerveen.

Ik loop langs een Joods kerkhof, dit is gesticht in de 18e eeuw voor de kleine Joodse gemeenschap in Dalen. Het was lang buiten gebruik, in 2003 is hier weer een Joodse medeburger begraven. Bij de ingang staat een mooi gedicht. Ik loop de weg uit en deze slingert met een bocht en uiteindelijk loop ik langs een provinciale weg, over een smal pad. Een stel paarden wat staat te grazen in de wei kijkt uit nieuwsgierigheid op en loopt een stukje mee. Ik kom uit bij een groot kanaal. Dit kanaal is het Stieltjeskanaal, de verbinding tussen de verlengde HoogeveenseVaart en het Coevorden Vechtkanaal. Een stukje verder kom ik het bord Coevorden tegen. Hoera ik ben er bijna.

Stieltjeskanaal

Nog door het park en dan rechtsaf kom ik midden op een rotonde een watertoren tegen. Een rare plek voor een watertoren, maar wel een mooie locatie in het Van Heutz Park.

De watertoren werd gebouwd in 1914

kasteel van Coevorden

 

in 1765 gebouwde kazerne.

Bijna op het eind van de etappe, het slot van Coevorden en de Oude kazerne: 2 leuke bezienswaardigheden waar je langs komt. Deze etappe was wel wat saaier dan de vorigen, maar wel zeker de moeite waard om te lopen. Het station ligt gelukkig vlak na de winkelstraat. Doordat de trein 10 minuten vertraging had kon ik hem gelukkig nog halen. Weer tevreden naar huis en 21 kilometer verder in de wandeltocht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Etappe 7 van Sleen naar Coevorden 21 kilometer vrijdag 31 augustus 2012

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *