Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg 19 kilometer zaterdag 15 september 2012

Ik ben vroeg vertrokken, afgesproken met een oud collega op Utrecht Centraal die vandaag een etappe meeliep om te ervaren hoe leuk lopen is door Nederland. Het weer was goed vandaag, lekker zonnetje en windje in de rug. Ook zat alles mee, de treinverbinding tussen Utrecht CS en Zwolle. Op een kleine vertraging van 5 minuten na.Deze etappe was een route over vlak land.  Er valt weinig te vertellen over de etappe. Maar de foto’s zeggen genoeg over de mooie natuur…

Tramstation Krimweg 6-8 . Een voormalig station uit 1910 van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg Maatschappij. De tramdienst werd in 1947 opgeheven. (bron: boekje Pieterpad deel 1)

 

De Arend is een in 1888 in Haarlem gebouwde stellingmolen met houten achtkant op stenen voet en is in 1894 verplaatst naar de Krimweg 60 in Klooster in de gemeente Coevorden.

Coevorden uitgelopen,  liepen we een flink stuk langs een sloot en langs het industrieterrein  “Coevorder Mars”. Niet interessant dus maakten we vaart. Na de sloot liepen we een nieuw aangelegd, of eigenlijk ‘herwonnen’ stukje natuurgebied in die eindigde met het kunstproject “De Drentse Poort” uit 2005. Deze stenen poort staat symbool voor de binnenkomst in de provincie Drenthe. De eigenlijke grens ligt een paar kilometer verderop bij De Hulte.

Drentse Poort kunstproject (2005)

Onderweg komen we voor de Pieterpadwandelaars, compleet met een oude koelkast gevuld met waterkoker en helaas lege flessen en alleen koffiepoeder tegen een zelfbediening voor de lopers. Er naast hangt een oude collectebus voor een bijdrage. De hele koelkast is met viltstift beschreven met dankwoorden voor Harrie de boer die dit mogelijk maakt. Alleen mag de boel wel bijgevuld worden!!!

Direct na De Hulte stapten we over de grens het Overijsselse buurtschap Holtheme binnen en even later, aan de andere kant van de weg, Holthone. Twee buurtschappen in de gemeente Hardenberg die bestaan uit een paar ver uit elkaar verspreide boerderijen en enorme oppervlakten land aan de grenzen met Drenthe in het noorden en Duitsland in het oosten.

Veel meer water zagen bij het gehucht De Haandrik, een wirwar van waterwegen met de rivier de Vecht, met het kanaal Almelo-De Haandrik en het Coevorden-Vechtkanaal en bovendien nog met de spoorlijn Zwolle-Emmen, waarvoor in 2010 een nieuwe spoorbrug is aangelegd. De Haandrik heeft een stuw- en slutsluis in de Vecht, twee schutsluizen in de kanalen en een gecombineerde spoor- en verkeersbrug: de witte “ Sluis de Haandrik”. Dit is dus een druk kruispunt van allerlei wegen te noemen!

Sluis de Haandrik

 

In Gramsbergen een stop gemaakt net over het water. Daar ligt een Bierbrouwerij Mommeriete. Een terras aan het water, en er is een restaurant bij. Binnen is er een proeflokaal en je kan er eigen gebrouwen bier kopen. 2 flesjes gekocht voor het thuisfront.

Verder lopend komen we in het gehucht Ane dit is een buurtschap in de gemeente Hardenberg in Overijssel en telt ongeveer 500 inwoners.

Door het Engelandsche bos, dit is een gemengd bos op rivierduinen in een afgesneden  vechtmeander, de oude rivierbedding is te herkennen als een laagte in het veld, loopt om het bos heen. (bron Pieterpad boekje deel 1).

Bijna in Hardenberg hier ligt rivier de Overijselse Vecht. Hier wandelen we Hardenberg binnen. Een paar mooie foto’s hieronder.

grazende hooglanders langs de vecht

Bij het station Hardenberg eindigt onze etappe voor vandaag. Op naar de volgende etappe Hardenberg Ommen.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *