Etappe 9 van Hardenberg naar Ommen 21 kilometer Dinsdag 18 september 2012

De reis begon wat later als ik gepland had. Ik nam om 09.45 de trein van station Vleuten naar Utrecht Centraal. Om 10.21 uur de trein naar Groningen genomen en uitgestapt in Zwolle. Daar had ik om 11.26 uur de trein naar Emmen.  Ik kwam rond 12 uur aan in Hardenberg, daar in het centrum een broodje gekocht en naar het begin punt van mijn etappe van vandaag gelopen. Het regende wat gelukkig niet te hard om regenkleding aan te moeten trekken. De etappe van vandaag begint bij de Vechtbrug.

uitzicht op Hardenberg

Heemse, tegenwoordig een deel van Hardenberg. Vroeger een zelfstandig esdorp. Nu ligt het tussen nieuwbouwwijken in.

De oude Vechtbrug in Hardenberg, met zicht op Molengoot. Een oude loop van de Vecht.

Ik loop nu de brug over en over wat slingerwegen door Hardenberg. Momenteel is er een omleiding ingesteld vanwege werkzaamheden aan de Molengoot. Maar met behulp van de wijzigingen die op de Pieterpad website staan kom ik er goed mee weg. Ik kom nu uit bij een natuurgebied “Rheezermaten”.

Rheezermaten natuurgebied

Rheezermaten

Na dit natuurgebied en wat geslinger langs weilanden en maisvelden kom ik uit bij een esdorp Rheeze. Een goed bewaard gebleven esdorp met een brink. Dit dorp heeft nog steeds een agrarisch karakter. Rond de brink liggen boerderijen met mooie schuren met sierlijke motieven van gevlochten stro. De schuurdeuren zijn naar de brink gericht om zo makkelijk mogelijk met volle wagens naar binnen te rijden.

Rheeze brink

schuur met gevlochten stro

Op de brink staat een bord met de tekst” een gastvrij Rheeze koffie en thee. Verderop op een picknick tafel koffie, thee en een grote koektrommel gezet waar je wat kan nemen als je zin hebt. Ik neem niets en ga door met mijn wandeling. Ik loop een weg in en kom bij een bosrand uit. Het begint nu weer te regenen. Net niet hard genoeg om regenkleding aan te trekken.

 

Op een kruising staat een mooie boerderij, de perfecte plek om te wonen. Een rustige omgeving aan de rand van het bos.

Ik loop hier de weg uit en kom uit op een asfalt weg. Verderop staat een picknick tafel met een koelbox vastgemaakt. Op tafel ligt een brief met wat de versnaperingen uit de koelbox kosten. Er zit ook een andere Pieterpad loper aan de yoghurt die in de koelbox ligt. Ik koop een bakje vanilleyoghurt. Deze smaakt erg lekker fris. Eigen maaksel van de boerderij aan de overkant. Ik loop na deze korte pauze weer verder. Nu schijnt lekker het zonnetje, ik kan mijn jas wel uittrekken. Ik kom nu over het Vechtdal bij de stuw bij Junne. Er ligt een vistrap naast de stuw.

Brug over de stuw

Vistrap bij Junne. Hierlangs trekken vissen naar stroomopwaartse paaiplaatsen.

Verder lopend ga ik over een landgoed “Junne”. Dit is een particulier landgoed. Hier werd eeuwenlang vee van de stallen gedreven naar de Junner koelanden, die na 1908 aan de overzijde van de rivier kwamen te liggen. De weg is hier behoorlijk versleten. (bron: Pieterpadboekje).

 

Van hieruit loop ik weer een bos in, een groot deel van het laatste stuk van mijn wandeling gaat door een bos. Onderweg verder weinig anders dan bos en paddestoelen te zien.

Een klein meertje in het bos.

In boswachterij Ommen staat een ouder gemengd bos. Dit is in de 19e eeuw aangeplant om stuifzanden te bedwingen. In het bos ligt een restje stuifzand dat heet de Sahara. Ik ben nu bijna bij mijn eindpunt in Ommen waar deze etappe voor vandaag eindigt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *