Etappe 14 Vorden naar Zelhem 16 kilometer Zaterdag 19 Januari 2013

Mijn wandeling begon erg koud vanmorgen. Ik wil persé een etappe door de sneeuw lopen. De temperatuur gaf -4 graden aan. Vroeg weggegaan van huis naar Utrecht, met de trein naar Arnhem en daar vandaan de trein naar Zutphen. Op station Zutphen de stoptrein naar Winterswijk genomen en uitgestapt in Vorden. Wel erg vroeg om daar om 8.15 uur al te gaan starten. Dus eerst maar de bakker in het dorp opgezocht en daar wat lekkers voor thuis gekocht. De wandeling loopt langs kasteel Vorden, wat met dit weer natuurlijk mooie plaatjes oplevert.

Kasteel Vorden

Het viel niet mee, soms was het erg glad onderweg. De wegen leken dan wel ijsbanen. De wegwijzer op het terrein van het kasteel zegt mij dat ik inmiddels al aardig wat kilometers heb gelopen vanaf Pieterburen.

Ik loop nu een mooie lange laan in en zie nu een ondergesneeuwd monument van Toos en Bertje. Ik loop er bijna overheen, veeg de sneeuw even weg. Hier mag je niet zomaar voorbij lopen zonder stil te staan bij de bedenksters van het Pieterpad. Toch is de plaquette nog goed te zien, de voetafdrukken zijn ondanks de sneeuw nog te herkennen.

monument Toos en Bertje

kasteel aan achterzijde

Ik loop nu de mooi besneeuwde laan uit, en geniet van de stilte en het getik van een specht die druk bezig is aan een boom. Ik kan hier uren genieten van de mooie omgeving.

Ik loop nu door een smalle laan met bomen en aan het einde kom ik bij “Het Knopenlaantje”. Dit is een beukenlaantje met knopen in de boomtakken. Verliefde stellen knopen twee takken aan elkaar als uitdrukking van hun verbondenheid. Het is erg grappig om te zien al die knoopjes in de takken.

Ik loop weer verder, echt koud heb ik het niet, het zonnetje schijnt nu lekker. Ik ga nu Kieftskamp over, een landgoed met een 18e eeuwse buitenplaats. Een van de acht ‘Vordense’ kastelen. Een afwisselend landschap met akkers, bossen en graslanden. Er is daar nu weinig van te zien met al die sneeuw.

Ik loop dit pad uit en kom langs wat boerderijen. Over een boerenlandweg lopend kom ik in een klein esdorp met de naam Linde. Ik zie in de verte een korenmolen die volop in beweging is. Helaas ga ik langs het dorp een boerenlandweg op en kom ik niet in de buurt van de molen.

De boerenlandweg aflopend, deze is erg lang en eindigt bij een oud slot met de naam Huis Zelle. Dit is een oud slot en leengoed van Gelre uit 1792. Ik ben nu in Varssel beland, een plaats waar ik nog nooit van heb gehoord.

De sneeuwlandschappen leveren mooie plaatjes op. En vooral met de zon die zich nog laat zien. Er hangt een donkere wolk in de verte, volgens mij is er sneeuw op komst. Laat die maar even wachten tot morgen.

Ik ga nu richting een golfterrein, alles is ondergesneeuwd. Er is wel leven in het clubhuis zo te zien, veel auto’s op het terrein. Het clubhuis is in een oude boerderij die erg mooi is opgeknapt. Het terrein is deel van het landgoed ’t Zelle. Ik loop nu langs een bosrand en zie de paarden buiten staan. Dit levert een mooi plaatje op.

Het is nog steeds genieten van de natuur en alles er omheen. Ik loop nu een weggetje waar ik bij nr. 2 links een erf over moet. De boer is buiten met zijn tractor bezig en wijst dat ik langs de schuur moet lopen. Daar zie ik het bordje “Pieterpad” hangen met de pijl. Grappig dat je over iemands erf moet lopen om weer verder het pad te kunnen volgen.

Als ik dit pad slingerend door de weilanden ben uitgelopen, gevolgd door drie enthousiaste “meelopers” (de Shetlanders), kom ik al snel bij een provinciale weg met fietspad. Ik loop over de rotonde en zie in de verte al het bord van Zelhem staan. Ik kom om 12.45 uur hier aan. Eindpunt van deze etappe is bij de markt in het centrum. Alles zat mee deze etappe, en zelfs de bus in het dorp gehaald om 13.10 uur. Anders had ik een uur moeten wachten op de volgende bus.

de 15e eeuwse Lambertikerk in het dorp Zelhem

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Etappe 14 Vorden naar Zelhem 16 kilometer Zaterdag 19 Januari 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *