Etappe 15 Zelhem naar Braamt 18 kilometer Vrijdag 01 Maart 2013

Na een korte nacht slapen en snotverkouden ben ik toch maar gaan wandelen vandaag. Het is droog en niet koud. Na een reis van 2,5 uur ben ik aangekomen in Zelhem. Met bus 23 ga ik naar de halte Markt, mijn startpunt voor vandaag. De frisse buitenlucht doet mij goed, hierdoor merk ik minder van mijn verkoud- en benauwdheid. Eerst even langs de bakker, ik heb zin in een croissantje, en dan aan de wandeling beginnen. Ik loop langs een industrieterrein, met een boterfabriek aan mijn rechterzijde het dorp uit en verlaat nu Zelhem via een dijk.

De weg gaat over in een zandpad en wat boerderijen aan beide kanten van de weg. Het zonnetje laat zich nu ook heel even zien. In de verte zijn de resten te zien van “de kathedraal”, een hoge graansilo en maalderij uit 1904. Het gebouw is nu deels gesloopt. Je kunt op de foto nog goed zien hoe het er van binnen uitzag.

Ik loop weer verder rechtdoor en kom dan uit op een verharde weg. Het blijkt dat ik iets te ver ben gelopen en  eigenlijk voor huisnummer 8 rechts een zandweg moest nemen. Dus weer terug en nu op de goede weg weer verder. Goed opletten voortaan. Het heet hier Kokstroeterpad, bijna niet uit te spreken. Dit is een voetpad langs een oude houtwal, die bij de laatste ruilverkaveling bijna was verdwenen als de buurtbewoners niet in actie waren gekomen, dertien jaar geleden.

Dit pad uitgelopen kom ik uit bij Slangenburg, een “heerlijckheid”. Het is een landgoed uit de 14e eeuw. Op een ondergrond van zand en gras loop ik langs een zelfgemaakte boomhut, hij ziet er ingewikkeld uit. Het heeft de makers ervan zo te zien veel tijd gekost om deze hut te maken. Het ziet er leuk uit, zo langs de weg.

Ik loop nu het plaatsje IJzenvoorde uit, hier heb ik nog nooit van gehoord. Zo leer je de kaart van Nederland wel kennen. Ik ga nu richting het slot Slangenburg, hier is het een mooi gebied. Lekker rustig op dit tijdstip, je hoort de vogeltjes fluiten, het lijkt wel voorjaar hier. Het bijzondere van Slangenburg is dat er ook nog een abdij bij hoort wat een paar kilometer verderop ligt (St. Willibrordus Abdij). Het kasteel doet dienst als gastenverblijf van het klooster. De verblijven aan beide kanten van het kasteel, daar zijn drie woningen in gevestigd.

hier zijn 3 woningen in gevestigd


Na dit mooie gebied uit te zijn gelopen over een zandweg, kom ik uit bij een weiland en daar kom ik mensen tegen die van zuid naar noord het pieterpad lopen. Zij vertelden mij dat verderop restaurant “het Onland” zit, dat al open is om deze tijd. Ik besluit om daar even een stop te houden voor toilet en een lekkere kop koffie met uiteraard APPELTAART. Het is een boerderij uit 1790. De eigenaar is erg vriendelijk en vertelt mij wat van de geschiedenis. Hij is blij dat het pieterpad wat verlegd is en nu langs zijn restaurant loopt. Hij laat mij een oude ingelijste rekening zien uit 1950 die hij op zijn zolder nog had gevonden. Het hangt ingelijst bij de bar, leuk hoor.

Na een sanitaire stop ga ik weer verder. Ik loop langs een terrein met een zuiveringsinstallatie. Het is grappig, want als je stilstaat zie je de apparatuur ronddraaien in een ronde grote bak. Verderop ligt het oude pompstation met sierlijke letters bij de hoofdingang. Het is een groot terrein.

Nu komt er een minder leuk stukje langs een stuk snelweg over de klinkers lopend. het lijkt niet erg op te schieten met al dat drukke verkeer op de A18. Het verkeer raast voorbij. Onder de tunnel doorlopend moet ik uitkijken voor het verkeer, wat naar mijn mening hier veel te hard rijd. Er is een smalle stoep, dus elke keer als er een auto aan komt stop ik even met lopen tot het weer voorbij is. Ik ga daarna een stukje bos door en steek een spoorlijn over. Het is de spoorlijn  Doetinchem – Winterswijk, de lijn is in 1885 geopend door de GOLS. Het is een van de weinige lokaalspoorlijnen die nog als hoofdspoorlijn in functie zijn. Volgens mij moet ik hier met de trein vanmorgen langs zijn gekomen, ik weet het niet helemaal zeker meer.

Ik ga een oude weg over en ga richting de Oude IJssel een rivierenlandschap. Vroeger was hier veel ijzerindustrie rondom Ulft.

Iets verder doorlopend zie ik de nieuwe sluis de Pol al, hij is pas geopend om het pieterpad wat te vergemakkelijken. 

Er loopt een smal pad langs wat kronkelt en uitkomt bij een andere waterzuiveringsbedrijf. Ik moet hier omheen lopen en loop langs een paar mooie boerderijen. Als ik eens goed kijk naar een gespleten boom langs de weg zie ik dat er wat kruisjes in zijn gehangen. Het ziet er wel grappig uit en geeft aan wat je onderweg zoal tegen kan komen als je op let.

Het gehucht waar ik nu door loop heet Warm. Dat heb ik het wel gekregen van alle inspanning van de wandeling nu.

Het loopt wel lekker nu, geen last van mijn voeten of benen. Een puur Hollands landschap van weilanden en boerderijen en zandwegen. Mijn reuk wordt hier zwaar op de proef gesteld door de indringende mestgeuren. Ik ruik ondanks mijn verkoudheid dit wel erg goed.

Het begint al op te schieten met de route. na een paar buurtschappen genaderd te hebben, zie ik in de verte de kerk en molen van Braamt al tevoorschijn komen.

Bijna op het eindpunt van deze etappe moet ik nog door een aantal weilanden met schrikdraad en een boerenpad af lopen, om uit te komen op een grote rondweg. Daar loop ik langs een oude, vervallen molen die hoog nodig een onderhoudsbeurt kan gebruiken. Ik mis net de bus en moet een half uurtje wachten op de volgende bus, nummer 24 naar Doetinchem.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Etappe 15 Zelhem naar Braamt 18 kilometer Vrijdag 01 Maart 2013

  1. fred schreef:

    zoals beloofd ik ben de bus chauffeur op 460 en heb je web site bekeken en gelezen
    ziet er erg mooi uit je verslag en de foto’s ben erg onder de indruk van je prestatie en je verslag
    groetjes Fred en misschien zien we mekaar nog eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *