Etappe 16 Braamt naar Millingen aan de Rijn 24 kilometer Vrijdag 29 Maart 2013

Vanaf Utrecht Centraal de trein om 06.38 uur genomen. Op Arnhem de trein naar Doetinchem. Op station Doetinchem lijnbus nr 24 genomen. Aankomst om 8.18 uur bij de bushalte Buiting in Braamt. Erg vroeg, maar niet heel erg koud om te gaan lopen. Al stond de thermometer net iets boven nul graden. Het sneeuwde een beetje en voelde niet koud aan.


op Duits grondgebied

Deze etappe loopt grotendeels door het bos en ook een klein stukje door Duitsland heen bij Hoch Elten. Ook loop ik langs het blote voetenpad. Dit pad kan je op blote voeten lopen en loopt 3-5 km samen met het pieterpad over verschillende bodemsoorten en door ijskoud water. Niet aan mij besteed om hier mijn schoenen te gaan uittrekken en door de modder te lopen. Schoenen blijven netjes aan.

Ik loop nu weer verder door een groot bosgebied. Het sneeuwen is inmiddels opgehouden, en de zon wilt zich ook niet laten zien vandaag. Ik loop nu een steile helling af langs een spoorbaan. Beneden gekomen moet ik door een tunneltje heen, het is erg druk op deze weg dus goed uitkijken nu. Dit spoortunneltje loopt onder de Betuweroute door. 

Ik ga nu over een kronkelige weg met aan de zijkant een wegbewijzering die deels in Duits en deels in Nederlands te lezen is. De volgende plaats op mijn routekaart is Spijk, een dorpje waar veel steenfabrieken staan. Eerst een saai stuk dijk over. Er staat hier een aardige wind en het loopt niet erg lekker. Maar het schiet wel op.

Spijk is een klein dorp wat je zo weer uitgelopen bent. Het stelt niet veel: voor een paar huizen en wat steenfabrieken op de route. Nu maar gauw langs de dijk verder op weg naar Tolkamer over de dijk. Ik loop nu langs Villa Copera. Dit is een oude directeursvilla uit 1858. In de villa is nu een restaurant gevestigd. Ik ga er niet naar binnen want het is een duur restaurant en zo te zien een met “klasse”.

De supermarktboot

In het dorp Tolkamer ligt aan de Rijn een supermarkt speciaal voor bootbewoners die daar de boodschappen kunnen doen. Het ziet er wel leuk uit zo van de kade af gezien. Ik ga hier maar eens op zoek naar een eettentje, ik heb inmiddels wel trek gekregen van het lopen. De lunchroom op de kade is erg druk, ik loop naar de dorpstraat en vind daar een patatzaak, eigenlijk niet mijn eerste idee om wat te eten, dan maar een broodje kroket besteld. Lekker opgegeten en dan nog even de VVV winkel binnen voor een paar leuke dingen. Ik moet niet te lang blijven hier want anders ga ik straks het voetveer missen naar Millingen aan de Rijn.

Ik ga nu richting scheepswerf De Hoop. Deze scheepswerf heeft een bijbehorend tuindorp. Hier woonden vroeger de arbeiders die op de scheepswerf werkten. Er staat een kerkje dat nu omgebouwd is tot woning.

Opstapje naar de uiterwaarden

Aan het einde van deze kronkelweg ligt een natuurgebied met grote uiterwaarden. Mijn boekje vertelt mij dat ik over de opstapjes door de weilanden moet lopen. In de verte kijken wat paarden op en komen naar mij toegelopen. Ze zijn niet bang en één laat zich graag aaien. Ik schiet al op naar Millingen. Ik ben nu bijna bij een kleine begraafplaats uit de oorlog en hier kan ik weer naar de gewone weg toe. Langs een kronkelpad, waar een bermbrandje is geweest, zie ik in de verte de Rijn al weer en ben nu bijna bij het veer.

Ik ben mooi op tijd voor de boot. Ik  heb 45 minuten voordat het veer weer vertrekt om 15.00 uur. Ik zit lekker wat bootjes te kijken en wacht geduldig af tot het veer er is. Hij is iets te laat waardoor ik de bus van 15.10 uur mis. En aangezien ik een hekel aan varen heb, ben ik blij dat het niet al te lang duurt voor dat de kade aan de overkant bereikt is.

Aan de overkant nog de steile helling over en ik loop dan meteen de straat in waar aan het einde mijn etappe eindigt. Bij de bushalte. Nu ongeveer een kwartiertje wachten en dan op weg naar Zevenaar waar ik vanavond bij een oom en tante zal blijven eten. Ik heb gelukkig nog even wat tijd om een mooie bos bloemen voor hen te kopen, voordat de bus er aan komt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *