Etappe 1 Katwijk naar Leiden 13 kilometer

Vroeg op pad om op tijd in Katwijk aan te komen. Om 8.59 uur vanuit den Haag met bus 90 naar de Jan van Tooropstraat in Katwijk te gaan. De bus stopte direct aan het strand mooi in de buurt van het startpunt. Wel koud en een frisse zeewind zodra ik uit de bus stap. Het is nog vroeg, op een paar hardlopers en mensen die met de hond aan het wandelen zijn is het nog uitgestorven.

Pootje baden

Eerst naar het monument van Brittenburg, een bronzen kunstwerk wat op een tafelplateau een plattegrond voorsteld waar de soldaten van een keizer staan opgesteld om te vechten tegen de zee.

Brittenburg
Brittenburg

Daar na loop ik maar weer verder de duinen in, een stevige wandeling omhoog. Om er na zo’n 3 kilometer achter te komen dat ik op het Hollandskustpad zit in plaats van op het Limespad. Weer 3 kilometer terug met tegenwind. Uit frustratie maar in een strandtent in de buurt bij de bushalte een warme kop koffie met appeltaart genomen om bij te komen van het frisse weer. Inmiddels ontdekt dat mijn richtingsgevoel niet helemaal klopt. Ik liep volgens de kaart noordelijk, terwijl ik zuidelijker moest gaan. Maar toch een mooi stukje duinen gezien. Inmiddels weer op pad gegaan na uitgebreid de route te hebben bestudeerd. En met volle moed weer op pad.

Slingerend over de schelpenpaadjes en in de verte een mooi kerkje.

Een voorbijganger vertelde terwijl ik dit kerkje fotografeerde dat dit 1 van de weinige gebouwen was dat in de oorlog nog overeind is gebleven. Bijna het hele dorp was weggevaagd en alleen de kerk stond nog overeind. De wandeling loopt deels door het oude centrum en wat leuke straatjes.

Na de binnenstad uit te zijn gelopen, ga ik richting sportvelden en door een parkje naar het duingebied. In de verte is een uitkijkpunt te zien. Hier kom je pas na een flinke wandeling naar boven te hebben gemaakt.

in de verte het dorp Katwijk


Na de flinke duinwandeling is het nu tijd voor een rustiger stukje Katwijk. Een bewoond gebied en de etappe loopt achter een woonwijk langs een klein watertje. Inmiddels ben ik in Katwijk aan de Rijn uitgekomen en de route slingert langs de nieuwbouwwijk hier.

Inmiddels loop ik weer door een oud stukje wijk, ook weer leuke oude vooroorlogse huisjes. Sommige met een monumentale status.

Inmiddels hier de Roskambrug over en rechtsaf de Overrijn. Langs de Rijnoever lopen en een lange weg langs het water. Aan de andere kant liggen wat grote bedrijven aan het water. Verderop ben ik inmiddels al in Rijnsburg beland.

Niet lang daarna zie ik al een bordje Oegstgeest.

Het is hier lastig lopen, een compleet nieuwe wijk in aanbouw en slecht aangegeven routemarkeringen. In het boekje staat de nieuwe situatie al aangegeven. maar ik heb er niet zo veel zin in om mij per voetveer te laten verplaatsen naar de overkant, dit betekent toch een omweg. Het is een leuke wijk zo te zien, kleurrijke en afwisselende bouw. En een modderige weg die opgaat in het niets omdat er pats boem ineens een hek voor je neus staat waar het voet/fietspad eindigt. Maar het is wel te doen. Aan het eind van de wijk wordt het een beetje trieste aanblik. Kassen die leeg staan en duidelijk is dat er hier ook nieuwbouw gepland is. Aan het eind ga ik linksaf en kom dan uit bij Corpus, het museum over het menselijke lichaam. Eigenlijk staat het nog op mijn lijstje om heen te gaan, maar ik besluit om door te gaan lopen. Het ziet er namelijk vrij druk uit daar. En het is vakantie voor de kinderen dus….toch maar een andere keer inplannen.


Dan het laatste stukje van de wandeling, langs de universiteit van Leiden. Een groot terrein waar ook studentewoningen gehuisvest zijn. Het is een lange weg rechtdoor, en ik ben blij als ik weer een stuk mooi park in mag gaan lopen.

Verderop ligt landgoed Poelgeest met een mooi kasteeltje, wat in gebruik is voor feesten en partijen en als restaurant functioneert.

Verderop slingert het pad zich nog door een parkje waar gebouwd gaat worden. Een oud stukje kasteelfundering is nog te zien, maar dat zal weer onder de grond gaan verdwijnen als er appartementen bovenop gebouwd gaan worden. Als ik het parkje uit ben gelopen is het nog een klein stukje lopen naar het station Leiden. Ik hoor inmiddels de treinen al voorbij rijden in de verte. Nog een stukje langs deze oude draaiende molen uit 1735 en dan bijna op het eindpunt voor vandaag.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Romeinse Limespad wandelen langs de grens van het Romeinse rijk in Nederland

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen